Vanaf 1 september voor iedereen 13-weken echo om kans op miskraam te verkleinen

17.08.2021 15:11

Die eerste echo: je kijkt er direct na je positieve zwangerschapstest naar uit. Maar meestal moet je toch nog even geduld hebben. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Vanaf 1 september kunnen alle zwangere vrouwen standaard een 13-wekenecho krijgen, waardoor diverse ernstige afwijkingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. De echo wordt gratis beschikbaar gesteld aan alle zwangere vrouwen in Nederland.

Waardevol

Eerder mocht je wel zelf al kiezen voor een echo rond de 11-12 weken, maar die was niet ‘medisch ingesteld’. Daardoor werden daar op andere dingen gelet dan nu het geval is bij 13 weken. Volgens Bilardo is dit ontzettend waardevol: “Door al met 13 weken te kijken of er ernstige afwijkingen zijn bij de baby, hebben de toekomstige ouders meer tijd om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Er is ook meer tijd voor aanvullend onderzoek. Het is geweldig dat we dit nu kunnen aanbieden aan iedere zwangere vrouw die dat wil.”

Lees ook
Volgens de Ramzi theorie kun je op de allereerste echo het geslacht al voorspellen

Naast de ‘verplichte’ 13-wekenecho heb je als zwangere vrouw ook altijd de 20-wekenecho. Op die termijn kunnen artsen vaak goed zien of het kindje zich goed ontwikkelt in de buik.

Bron: RTL Nieuws