7 manieren waarop je vagina verandert als je zwanger bent

05.06.2020 13:07

Als je zwanger bent zie je je buik met de maand groeien. Maar wat je misschien minder doorhebt, is dat je daar beneden ook verandert. Wij leggen je uit wat je vagina meemaakt tijdens je zwangerschap.

Want down under ben je ook niet meer helemaal hetzelfde, zelfs al vóór je bevalling.

  1. Er stroomt meer bloed door je lijf waardoor het allemaal wat gevoeliger is daar. Je kunt daarom ook een hoger libido krijgen als je zwanger bent en intensere orgasmes ervaren.
  2. Je hormonen in je lijf zorgen ervoor dat je een wat zoutere afscheiding krijgt, wat je misschien kunt ruiken.
  3. Je produceert ook sowieso meer afscheiding, waardoor je onderbroek vaak natter aanvoelt. Als je dichtbij je uitgerekende datum bent kun je een slijmachtige prop uit je vagina krijgen: dat is een teken dat je bevalling gaat beginnen.
  4. De toenemende afscheiding én de verhoogde pH-zuurgraad zorgen ervoor dat de boel down under aardig geïrriteerd raakt. Je kunt kriebel krijgen en doordat je in je zwangerschap ook last kunt hebben van obstipatie, zijn aambeien ook een optie.
  5. Je bent vatbaarder voor schimmelinfecties en blaasontstekingen.
  6. En er is nog meer pret: tot 22% van vrouwen die in verwachting zijn krijgt vaginale spataderen. Dat komt door de druk en het gewicht van de baby, wat vooral in het laatste trimester te merken is.
  7. Je kleur van je vajajay kan ook veranderen: het kan donkerder roze zijn, of zelfs rood of paars. Allemaal te maken met je bloedsomloop en je hormonen. Geen zorgen, dit gaat vanzelf weer over na je bevalling.

Bron: Fammebaby

De charmantste lange jurken voor na de bevalling of tijdens je zwangerschap: