6x dit gebeurt er dus écht met je vagina na een bevalling

02.05.2020 12:29

Dat een bevalling behoorlijk veel vraagt van je lichaam, dat moge duidelijk zijn. Het is een wonder waartoe het vrouwelijk lichaam allemaal in staat is, toch?

Je kind groeit in je buik en ja, hoe mooi dat ook is… Na 9 maanden wil de baby er toch echt uit.

Een vaginale bevalling kan zeker geen pretje zijn voor een moeder. Het is puffen en persen en tja, dan zit je nog met die nasleep. Want je vagina is heus niet gelijk na de geboorte van een kind weer de oude. Dit gebeurt er dus écht met je intieme zone na een bevalling:

  1. Het is er bont en blauw, zelf na een soepele bevalling zonder inknippen of scheuren. Dus verwacht niet dat je gelijk lekker kunt zitten.
  2. Zo’n 6 weken lang bloed je hevig na je bevalling: een soort lange ongesteldheid, dus. Vandaar die kraamverbanden: you need it.
  3. Je vagina is gevoelig en dat merk je vooral tijdens het plassen of poepen. Zet een bidon naast je wc en giet er lauw water overheen, dat verzacht de pijn.
  4. Je hebt meer kans op ongelukjes na je bevalling, met wat urine die je kwijtraakt. Als je bijvoorbeeld op de fiets stapt of springt is de kans groot dat er wat druppeltjes uit komen. Niets aan te doen, maar wel handig om vooraf een inlegkruisje te dragen.
  5. De eerste keren seks na de bevalling kunnen pijn doen, zeker omdat je vagina droog is. Dat komt door je hormonen die op en neer gieren.
  6. Je vagina ziet er misschien ook anders uit; sommige poezen worden wat donkerder van kleur na alle heisa daar beneden.

Maar ach, is het allemaal waard, toch? Want je krijgt er zoveel voor terug.

Bron: WIJ

De leukste babykleding voor jouw (b)engel vind je hier: