Vaders krijgen volgend jaar 6 weken verlof: tijd met kind samen is belangrijk

19.11.2019 10:46

Volgens psychologen en opvoedingsdeskundigen is het aan te raden dat vaders ook tijd doorbrengen met hun pasgeboren kind. En dan het liefst zonder dat de moeder in de buurt is.

Daarom krijgen vaders vanaf juli 2020 maar liefst 5 weken verlof met 70 procent van hun loon.

Band bouwen
Dat komt nog eens bovenop de 5 dagen vaderschapsverlof die ze al krijgen. Volgens ervaringsdeskundigen is het heel fijn als dit kan. Want als je met z’n tweeën bent, dan is het slim om het ook echt samen te doen. Als de vader meer thuis is, geeft dat moeders ruimte om dingen voor zichzelf te doen. Dat geeft moeders meer energie om het thuis allemaal aan te kunnen, wat dus heel belangrijk kan zijn.

Volgens ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont is het voor kinderen belangrijk dat er vanaf het eerste moment een band met beide ouders wordt opgebouwd. “Het is belangrijk dat de vader zich niet de derde en vierde hand van de vrouw voelt”, zegt hij. “De vrouw draagt het kind negen maanden en voedt vaak, zo wordt ze vaak snel de ‘expert’ in de verzorging. Dat weerhoudt vader er mogelijk van om zelf ook die expertise op te bouwen”.

Wel of niet doen
En doen we het dan nu al, een beetje de taken eerlijk verdelen? Slechts 1 op de 10 vaders neemt nu vaderschapsverlof op. Volgens het CBS waren er ook 66.000 vaders die ouderschapsverlof naar eigen zeggen goed konden gebruiken, maar dat niet opnamen. De grootste problemen vinden mannen dan dat ze minder verdienen en dat er carrièrekansen aan hun neus voorbij gaan.

Volg ons ook op Instagram! 

[enjoyinstagram_mb_grid]

Bron: RTL Nieuws