Waarom het heel slim is om je te laten vaccineren tijdens je zwangerschap

13.04.2020 07:18

Als je zwanger bent kun je je laten vaccineren, meestal rond 22 weken van je zwangerschap. En nu meer dan ooit is het aan te raden om dit te doen.

Want zoals je weet is er voor het coronavirus nog geen vaccin, maar gelukkig voor heel veel andere vervelende ziektes wél.

Zoals kinkhoest. Bij 22 weken haal jij deze vaccinatie, waardoor je ongeboren kind gelijk beschermd is. Je bespaart je kleintje deze prik dan na de geboorte. Met de zogeheten 22-wekenprik geef je tijdens je zwangerschap de antistoffen door via de placenta aan je kindje. Je kind krijgt dus wat nodig is via jouw lichaam door en is gelijk beschermd tegen kinkhoest. Dat heeft 1 groot voordeel: zo is je kind in de eerste weken na de geboorte gelijk goed beschermd tegen deze ziekte.

In de eerste weken moet het immuunsysteem van een kind nog worden aangesterkt, dus zijn ze nog te klein om zelf deze vaccinatie te halen. Wat mooi dat jij dit als moeder dus voor je kind kunt doen, toch? En ook handig om te weten: ook als je al langer dan 22 weken zwanger bent kun je de vaccinatie nog halen.

Je hoeft je er in ieder geval niet druk om te maken: je kind wordt niet ziek van de vaccinatie en jij ook niet. De inenting geeft ook geen complicaties voor je zwangerschap. Kinderen worden tot hun tiende jaar in totaal vijf keer tegen kinkhoest gevaccineerd, naast andere vaccinaties voor bijvoorbeeld de bof, rode hond en mazelen. Als je de 22 wekenprik hebt gehad, vervalt meestal de inenting bij twee maanden omdat je baby dan nog jouw antistoffen in zijn of haar lichaam heeft.

Bron: 22wekenprik.nl / RIVM

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!