Met déze truc leer je je kind in één week om volledig door te slapen

08.01.2020 14:22

Je bent zo moe dat je het eigenlijk niet meer weet: hoe hou je het moederen nog langer vol? Er is hoop.

Want volgens experts kun je op een bepaalde manier je kind trainen dat het na een week doorslaapt. En dat wil je.

Het belangrijkste is dat je het verkeerde slaappatroon en de verkeerde slaapgewoontes van je kind leert doorbreken. Als je kind ouder is dan 6 maanden en nog steeds een nachtbraker is, dan is het tijd om wat te veranderen. De ultieme truc is namelijk… Routine. Regelmaat. Consistentie. Elke dag hetzelfde doen, dat is het enige wat helpt.

 1. Dag 1: ontwikkel een vaste routine
  Hoe je het vandaag doet, ga je volhouden. Leer je kind duidelijk verschil tussen dag en nacht. Maak je kind vroeg wakker ’s ochtends en doe dit vanaf nu elke dag op hetzelfde tijdstip. En maak het meteen licht in huis: het is ochtend en dat moet je kleintje duidelijk weten. ’s Avonds begin je ook met een vaste routine. Altijd hetzelfde nachtlampje aan, muziekje, flesje melk… Doe het consistent.
 2. Dag 2: hou dit patroon vast
  ’s Nachts voed je je kind in het donker, in alle rust en kalmte. Overdag maak je er een feestje en een spel van, met kietelen en knuffelen en kussen tijdens het voeden. Zo merkt je kind wat het verschil is. Als je kind niet wilt slapen na het ritueel, zet dan ‘white noise aan’. Dat is bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger: dat kalmeert.
 3. Dag 3: laat je kind in zijn of haar eigen bed slapen
  Niet aan de borst of op je buik of in jouw bed: je kind gaat vanaf nu in zijn of haar eigen bedje slapen. Volg je ritueel van de afgelopen dagen en hou vol, ook al huilt je kleintje. Laat maar even huilen. Troost, knuffel en wieg, en leg dan weer terug in bed. Zo leert je kind dat het moet slapen.
 4. Dag 4: je bent moe, maar je gaat door
  Dit zijn de moeilijkste nachten, omdat je je kind leert wennen aan doorslapen in een eigen bed. Hou vol en volg de hele routine opnieuw.
 5. Dag 5: je kind raakt gewend
  De kans is groot dat je nacht al beter was omdat je kind na een paar dagen al went aan de vaste routine. Ook als het midden in de nacht misgaat: leg je kind niet weer bij jou in bed. Dat zorgt voor verwarring.
 6. Dag 6: maak je geen zorgen als het stil is
  Trek je kind een slaapzak aan zodat je je niet zorgen hoeft te maken of hij of zij het koud heeft als ze niet onder de deken liggen.
 7. Dag 7: je kunt slapen
  Maak je geen zorgen om elk piepje uit de babykamer: het is goed. Ontspan zodat je eindelijk ook lekker en diep kunt slapen. Zo ben je alleen maar een betere moeder.

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

[enjoyinstagram_mb_grid]

Bron: Parents