Als je tepels donkerder worden in je zwangerschap, dan krijg je een jongen

27.11.2021 12:09

Heerlijk om in het begin van je zwangerschap los te gaan met alle bakerpraatjes: wanneer weet je nou of je een jongen of een meisje krijgt? Vaak is het gewoon een kwestie van afwachten tot 14 weken, dan kun je een pretecho boeken en kunnen ze het geslacht bepalen.

Maar mocht je voor die tijd al een idee hebben, kijk dan vooral naar je tepels om te zien of het klopt.

Andere borsten

Zo stellen experts dat als je tepels donkerder worden in je zwangerschap, je vaker een jongen krijgt. Als je tepels niet verkleuren of gewoon helemaal hetzelfde blijven, zou je juist zwanger zijn van een meisje.Het hormoon dat ervoor zorgt dat je tepels veranderen, is hCG. Hierdoor wordt het gebied rondom je tepels vaak donkerder, maar niet bij iedereen gebeurt dit. Je zwangerschapshormonen stimuleren de aanmaak van extra melanine. Dit stofje zorgt voor het pigment dat je dan terugziet in je tepels. Maar ook kan het pigment terugkomen in je gezicht, het welbekende zwangerschapsmasker.

Bultjes

Er gebeurt nog veel meer met je borsten als je zwanger bent. Zeker vanaf het tweede trimester kunnen je tepels behoorlijker donkerder worden – en je borsten groeien dan ook door. Meestal zitten je bh’s vanaf een week of 12 niet meer lekker. Vanaf ongeveer de 15e week van de zwangerschap worden de nieuwe melkproducerende cellen in je borsten actief en rond week 22 beginnen ze melk aan te maken. Bultjes rond je tepel zijn ook hartstikke normaal. “De tepelhof verandert ook in die zin dat de kleine knobbeltjes of pukkels erop duidelijker zichtbaar worden. Deze knobbeltjes met de prachtige naam ‘Tuberkels van Montgomery’ produceren een verzachtende olie die helpt beschermen tegen pijn en infectie, zodra je borstvoeding begint te geven.

Bron: Medela