Onderzoekers vinden link tussen tekort aan vitamine D en coronavirus

20.05.2020 15:51

Een belangrijk onderzoek heeft aangetoond dat er een link is tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus. En juist vitamine D is iets dat je kinderen onder de 4 jaar elke dag geeft.

Op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, is de kans op een dodelijke afloop van het coronavirus groter. Dat blijkt uit onderzoek van 20 landen waar het coronavirus zich heeft verspreid.

Het is bijvoorbeeld te merken aan ouderen in Italië en Spanje. Zij zitten juist niet vaak in de zon in dit soort landen, omdat het daar al gauw te heet is om in de zon te zitten. De hoogste levels van vitamine D zijn te vinden bij mensen in Noord-Europa, vooral in de Scandinavische landen. Hoewel de zon daar minder schijnt, worden vitamine D-supplementen en levertraan daar wel veel meer gebruikt. En jawel: daar grijpt het virus ook minder hard om zich heen.

Toch zijn de resultaten niet geheel verrassend. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat voldoende vitamine D de kans op astma, tuberculose en de griep verkleint; en dat zijn allemaal aandoeningen die te maken hebben met je longen en luchtwegen. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk dat je jonge kinderen elke dag een portie druppels vitamine D geeft. Natuurlijk is het niet erg als je het een keertje vergeet, maar let er wel op dat je het in huis hebt.

Bron: Margriet

Nog geen in huis? Hier vind je hippe mondkapjes voor een fijne prijs: