Tips van een slaapcoach: zo laat je jonge kinderen ein-de-lijk doorslapen

23.01.2020 12:49

Jonge kinderen hebben niet zoveel aan spontaniteit. Zorg voor structuur, regelmaat, ritme. Klinkt goed, maar ja, hoe dan, denk je nu?

Let op, onthoud en go do it.

De tips van een slaapcoach:

  1. Sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op. Dat is een handig begin. Ook op zondag, dus, die wekker om zeven uur. Mini-sorry hiervoor.
  2. Elke ochtend op hetzelfde tijdstip een slaapje, als je kind nog jong is, dan. Peuters tussen de vijftien en achttien maanden zijn er meestal wel klaar voor om het ochtendslaapje te laten zitten. Maar jonger dan vijftien maanden betekent: om 7 uur wakker = om 10 uur naar bed. Lichten uit, gordijnen dicht en zeker een uur laten liggen. Mini-extra tip: duik ook nog even je bed in, als het kan.
  3. Dan in de middag: zelfde idee. Vaste tijd: meestal is tussen 15.00 uur en 16.00 uur slim, omdat je kind (zeker jonger dan één jaar) dan ’s avonds tussen 19.00 uur en 20.00 uur gaat slapen. En dat wil je. Netflix-time voor mama.
  4. ’s Avonds duidelijk laten merken dat dit ‘het grote slaapje is’. Zing een liedje samen, slaapzak aan, nog even een boekje voorlezen, muzieklampje naast het bed: wat je ook doet, doe het consistent. Doe het élke avond, zodat je kind snapt dat het avond is. En dus ook als ze eens bij opa en oma slapen. Of als er een oppas is.
  5. Als je kind wakker wordt ’s nachts: hou het duidelijk. Speen geven, even een aai en dan weer lekker terug in bedje. Je moet soms, hoe lastig het ook is, streng zijn omdat ze zo leren dat de nacht de nacht is, en dat is niet het tijdstip voor gezelligheid en knuffels en kroelen met mama. Je praat niet te veel tegen je kind in de nacht, want dan maak je ze nog meer wakker. ’s Ochtends praat je uiteraard wel honderduit, want dan snappen ze dat het dag is. Je wilt een duidelijk ritme aanleren door aan je patroon vast te houden. Natuurlijk mag een slokje melk of water ’s nachts, maar maak er geen gewoonte van. Soms is een aai of een beetje wiegen al genoeg om je kind weer in slaap te krijgen.

Bron: Redactie MAMA Magazine

De leukste items om de kinderkamer mee af te maken: