‘Mijn zoon gaat in mei naar school, maar de juf wil eerst bij ons thuis kijken. Is dat normaal?’

06.02.2024 20:21
school

Als je kind voor het eerst naar school gaat als hij of zij vier jaar is, is dat best spannend. Maar deze moeder vraagt zich op social media iets af: is het raar dat een juf eerst wil kijken hoe de situatie thuis is?

Voordat je kind begint op school?

F.: ‘Mijn zoon gaat in mei voor het eerst naar de basisschool. Nou zegt die juf dat ze ook altijd even thuis komen kijken bij de nieuwe kinderen? Om te zien hoe iemand woont? Wat is dit voor rare privacy breuk of is dit normaal?’.

Andere moeders vinden het apart: ‘Ons is dit nooit gevraagd toen onze kinderen begonnen op de basisschool. Ik zou echt vragen waarom ze dat willen? Wat een onzin.’ Een ander begrijpt het wel. ‘Het kan ook goed zijn om in je eigen omgeving te mogen praten met de juf, dat is ook minder spannend voor je kleuter dan dat hij gelijk op school op nieuw terrein is. Het is misschien juist heel fijn bedoeld. Ook weet de juf dan beter hoe het kind het thuis heeft en opgroeit. Dat kan handig zijn in de klas, misschien?’.

Het kan soms dat de school dit wil

Experts zeggen het volgende over deze prangende kwestie: ‘Bij de meeste scholen is het niet gebruikelijk dat een leraar het huis van een kind bezoekt voordat het kind begint op de basisschool. De meeste kennismakings- en oriënteringsactiviteiten vinden plaats op school, waar leraren en andere personeelsleden de nieuwe leerlingen en hun ouders ontmoeten om hen te helpen zich welkom te voelen en zich voor te bereiden op de overgang naar de basisschool.

Maar, in sommige gevallen, vooral in kleinschalige gemeenschappen of in specifieke onderwijsprogramma’s, kan het voorkomen dat een leraar het huis van een kind bezoekt als onderdeel van een kennismakings- of observatieproces. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er bijzondere zorgen zijn over de ontwikkeling of het welzijn van het kind. Het kan ook gewoon zijn dat een juf graag wat persoonlijker contact wil met haar leerlingen.’

Bron: Facebook