‘Mijn kind heeft een flinke groeiachterstand en ik maak me zorgen: maat 86 en al 3 jaar’

02.02.2024 13:46

Elk kind is anders en ontwikkelt zich ook anders: dat is juist mooi aan de groei van een kind. Maar je kunt je als moeder zorgen maken als je kind een achterstand heeft, zoals een groeiachterstand.

Silvana deelt haar verhaal.

‘Ik zoek herkenning en ervaring. Mijn oudste zoontje (geboren met 34 weken) heeft een ontzettende groeiachterstand. Hij is 3 jaar en draagt maatje 86, ik zie kinderen van 1,5/2 jaar hem letterlijk voorbij groeien. We zijn aan het wachten op genetisch onderzoek van het ziekenhuis en op groeihormonen etc. Hiervoor hebben we bloed geprikt, maar het kan maanden duren.’

‘Toen hij vandaag tegen mij zei, mama ik ben erg klein, brak mijn hart een beetje. Ik heb hem verteld dat hoe klein hij ook is, hij altijd mama’s grote jongen is en dat het niks uitmaakt want hij is perfect zoals hij is. Ik heb niemand in mijn omgeving die hier ervaring mee heeft en ben op zoek naar verhalen van andere mama’s met kleine kindjes. Wat zijn jullie ervaringen met die onderzoeken?’

Groeiachterstand heeft hiermee te maken

Er zijn verschillende oorzaken voor een groeiachterstand, zo zeggen experts.

Groeiachterstand bij kinderen kan om verschillende redenen optreden en kan variëren in ernst. In het algemeen wordt de groei van een kind beoordeeld aan de hand van factoren zoals lengte, gewicht en hoofdomtrek. Artsen gebruiken groeicurves om de groei van een kind te volgen en te vergelijken met leeftijdsgenoten. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van groeiachterstand en wanneer het zinvol kan zijn om met een arts te overleggen:

  1. Genetische factoren: Sommige kinderen kunnen van nature klein zijn vanwege genetische aanleg. Als beide ouders bijvoorbeeld klein zijn, kan het kind waarschijnlijk ook kleiner zijn.
  2. Voedingsproblemen: Onvoldoende voedingsinname of ondervoeding kan leiden tot groeiachterstand. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende voedingsstoffen in de voeding of andere voedingsproblemen.
  3. Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals hormonale problemen, schildklierafwijkingen of chronische ziekten, kunnen de groei beïnvloeden.
  4. Vroeggeboorte: Kinderen die te vroeg worden geboren, kunnen een groeiachterstand hebben, vooral als ze tijdens de zwangerschap niet voldoende tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen.
  5. Psychosociale factoren: Omgevingsfactoren, stress of psychosociale problemen kunnen ook van invloed zijn op de groei van een kind.

Vaak geldt wel: hoe sneller je erbij bent, hoe beter je kind geholpen kan worden om later in zijn of haar leven een normale lengte te krijgen.