
Dit ene onschuldige sausje mag je nooit aan kinderen jonger dan één jaar geven

Als ouder wil je je kind het beste geven – gezond eten, voldoende slaap, en natuurlijk: lekkere hapjes zodra ze mogen beginnen met vast voedsel. Maar wist je dat er één heel alledaags sausje is dat je absoluut niet aan baby’s onder de 1 jaar mag geven?
En nee, het is geen exotische of pittige saus. Het is iets dat bijna iedereen standaard in huis heeft:
Honing-mosterdsaus.
Waarom honing een no-go is voor baby’s
De boosdoener in deze saus is niet de mosterd, maar de honing. Honing lijkt onschuldig, en wordt soms zelfs gezien als een “natuurlijk en gezond” zoetmiddel. Maar voor baby’s onder de twaalf maanden is honing gevaarlijk – ook in kleine hoeveelheden.
Honing kan namelijk sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten. Deze bacterie produceert een gifstof die bij jonge baby’s infantiele botulisme kan veroorzaken, een zeldzame maar ernstige vorm van voedselvergiftiging.
Waarom zijn baby’s extra kwetsbaar?
Het spijsverteringssysteem van baby’s onder de 1 jaar is nog volop in ontwikkeling. Ze hebben nog niet genoeg darmflora om de schadelijke bacterie uit honing onschadelijk te maken. Daardoor kan het gif zich via hun darmen verspreiden naar de zenuwen.
De symptomen van infantiele botulisme zijn onder andere:
-
Sufheid of slappe spieren
-
Slecht drinken of slikproblemen
-
Spierzwakte (bv. geen hoofje omhoog kunnen houden)
-
Ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen)
Hoewel het zelden voorkomt, kan het levensbedreigend zijn. En dat risico neem je natuurlijk liever niet. En dus ook niet een drupje saus. Helaas: ook een klein likje honing (of saus waar honing in zit) kan al te veel zijn. Denk dus aan producten zoals:
-
Honing-mosterdsaus
-
Barbecuesaus met honing
-
Marinades of dressings met “natuurlijke zoetstof”
-
Brood of crackers met een “honinglaagje”
Altijd eerst het etiket lezen dus – ook bij producten die je zelf veilig acht.
Na de eerste verjaardag is het immuunsysteem van je kind een stuk sterker en kan het lichaam een kleine hoeveelheid Clostridium botulinum meestal goed aan. Dan mag je dus wél beginnen met producten die honing bevatten.
Let wel: geef honing ook dan met mate, want het blijft een zoetmiddel en zit vol suikers – en die hebben baby’s en jonge kinderen sowieso maar beperkt nodig.