Dít is volgens het RIVM de reden dat middelbare scholen (voorlopig) nog niet open gaan

04.05.2020 08:51

Volgende week maandag gaan de crèches en de basisscholen na lange tijd gesloten te zijn geweest vanwege het coronavirus weer open. Maar middelbare scholen blijven (voorlopig) dicht. En dit is waarom.

Het is eigenlijk logisch, maar toch ook handig om te weten, als je het je afvraagt.

Het RIVM meldt namelijk officieel dat het zo zit. “Op 21 april werd bekend gemaakt dat basisscholen hun deuren weer kunnen openen. Dat geldt niet voor middelbare scholen. De belangrijkste reden hiervoor is dat veel middelbare scholen een regionale functie hebben. Op een basisschool komen kinderen meestal alleen uit dezelfde wijk of dorp van hun school. Voor middelbare scholen geldt dat kinderen vaak van verder weg komen. Alhoewel kinderen een kleine rol lijken te spelen in de verspreiding, zorgt het gesloten houden van middelbare scholen ervoor dat die regionale verspreiding minder makkelijk kan plaatsvinden.”

Het virus is minder gevaarlijk voor kinderen dan voor volwassenen, aldus het RIVM. Er wordt veel onderzoek gedaan in Nederland, maar ook andere landen geven informatie door. “Ook internationaal onderzoek bevestigt dat het percentage kinderen onder de bevestigde COVID-19 patiënten klein is, variërend van 1% bij jongere kinderen tot 6% bij oudere kinderen. Zo hebben onder andere China, Korea, Italië, Spanje en de Verenigde Staten al onderzoek gedaan naar COVID-19 en kinderen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat de ziekte bij kinderen in het algemeen veel milder verloopt dan bij volwassenen. Wereldwijd zijn een handvol kinderen met COVID-19 overleden.”

Hou je kind, zeker als ze naar de basisschool gaan, goed in de gaten de komende tijd. De symptomen van corona zijn namelijk wel hetzelfde als voor volwassenen. De meest voorkomende klachten zijn hoesten, koorts en keelpijn.

Bron: RIVM

De tofste kleding voor tieners voor je verzameld: