Raar, ordinair: deze namen vinden opa’s en oma’s niet geschikt voor hun kleinkinderen

27.11.2023 19:43

Wat hippe namen waren in de tijd dat jouw ouders vader en moeder werden, is nu misschien niet meer de trend. En dus kies jij voor andere namen voor jouw kinderen.

Opa en oma blijken daar niet altijd blij mee te zijn.

Uit onderzoek van de Britse sites Mumsnet en Gransnet blijkt dat één op de vijf Britse grootouders de namen van hun kleinkinderen stom vindt. Ze vinden dat hun zoon of dochter heeft gekozen voor ordinaire, rare of niet passende namen. 6 procent van de ouders en grootouders hebben ruzie over de babynaam, bij 4 procent daarvan is het conflict zelfs zodanig geëscaleerd dat het contact is verbroken.

Kan het niet uitspreken

Deze namen schijnen opa’s en oma’s niet mooi te vinden: Aurora, Charlotte, Elijah, Finn, Jack, Lindsay, Noah, Sally, Tabitha. En waarom ze veel namen dan niet graag horen bij hun kleinkinderen? De redenen zijn duidelijk: de naam is te raar, te ouderwets, het was geen familienaam, het deed de grootouders denken aan iemand met dezelfde naam aan wie ze een hekel hebben, de naam is lelijk, onuitspreekbaar of te moeilijk om te spellen.

Oudere generaties kunnen soms de voorkeur geven aan meer traditionele en klassieke namen, omdat deze tijdloos en vaak geassocieerd worden met hun eigen tijd. Modernere of ongebruikelijke namen kunnen voor sommige grootouders mogelijk minder aantrekkelijk zijn, simpelweg omdat ze niet zo vertrouwd zijn of buiten hun eigen generatie vallen.

Welke namen zijn dan wel geliefd?

De namen die je ouders mooi vinden, komen uit hun tijd van moeder en vader worden. Dus zeg gemiddeld zo’n 30 jaar geleden, toen jij en je broers en zussen werden geboren. Om en nabij die tijd, zijn dit populaire namen. Die opa’s en oma’s dus wel graag horen:

Jongensnamen:

 1. Mark
 2. Kevin
 3. Jeffrey
 4. Michael
 5. Dennis
 6. Tim
 7. Robert
 8. Patrick
 9. Steven
 10. Richard

Meisjesnamen:

 1. Kim
 2. Laura
 3. Lisa
 4. Sanne
 5. Suzanne
 6. Linda
 7. Michelle
 8. Wendy
 9. Danielle
 10. Sharon