Zorgt meteen plassen na de seks ervoor dat je minder snel zwanger wordt?

04.01.2024 07:40

Als je zwanger wilt worden dan kun je het vaak proberen. Maar als je direct plast na de seks, verminder je dan de kans dat je zwanger wordt?

Omdat het sperma er dan dus snel weer wordt uitgeplast, als het ware?

Zwanger worden met plassen

Nou, nee. Je kunt ook zwanger worden van seks waarbij de man klaarkomt en je als vrouw daarna meteen alles uitplast. Plassen na de seks heeft geen directe invloed op het verminderen van de kans op zwangerschap. Het doel van het plassen na de seks is eerder gerelateerd aan het voorkomen van urineweginfecties (UTI’s) bij vrouwen. Het kan helpen om eventuele bacteriën uit je vagina te spoelen en zo de kans op een infectie als een blaasontsteking te verminderen.

Als het gaat om conceptie, zijn er andere factoren die belangrijker zijn, zoals de timing in de menstruatiecyclus en de aanwezigheid van sperma in de baarmoeder. Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om seks te hebben tijdens de vruchtbare periode, die meestal plaatsvindt rond de ovulatie, wanneer een eicel vrijkomt uit de eierstokken. Sperma gaat dus vrij snel naar binnen als je eenmaal seks hebt gehad. Zolang je een eisprong hebt op het goede moment, is er een kans dat je zwanger wordt.

Stappen van bevruchting

Hier zijn de stappen die leiden tot de bevruchting:

  1. Ovulatie: Bij vrouwen begint het proces met de ovulatie, waarbij een eicel (ook wel oöcyt genoemd) vrijkomt uit een van de eierstokken. Dit gebeurt meestal ongeveer halverwege de menstruatiecyclus.
  2. Eisprong: De eicel wordt vrijgegeven in de eileider en begint zijn reis richting de baarmoeder.
  3. Sperma-introductie: Tijdens geslachtsgemeenschap wordt sperma in de vagina geïntroduceerd. Sperma bevat zaadcellen of spermatozoa, die de eicel kunnen bevruchten.
  4. Zwemmen naar de eileider: De zaadcellen moeten door de baarmoederhals en de baarmoeder zwemmen om de eileider te bereiken. Dit is een cruciale fase waarin veel zaadcellen verloren gaan.
  5. Bevruchting: Als er zaadcellen de eileider bereiken, kan de bevruchting plaatsvinden. Een zaadcel dringt de eicel binnen en smelt samen met de kern van de eicel, wat resulteert in de vorming van een bevruchte eicel of zygote.
  6. Celdeling: De bevruchte eicel begint snel te delen terwijl deze door de eileider naar de baarmoeder beweegt.
  7. Implantatie: Als de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, kan het zich aan de baarmoederwand hechten en beginnen met de groei en ontwikkeling. Dit proces staat bekend als implantatie.

Lees ook: Onschuldig of ongepast: de meeste ouders hebben seks terwijl hun kind in dezelfde kamer slaapt