Experts: peuters die vaak driftbuien hebben, zijn later in hun leven vaker rijk

22.08.2022 09:15

Heerlijk, als je peuter weer eens helemaal wild wordt en losgaat met een driftbui. Boos omdat zijn schoenen aan moeten? Boos omdat ze geen vlecht mag in haar haar? Je kent het ongetwijfeld als peutermoeder.

Nu blijkt dat die driftbuien lang zo erg nog niet zijn.

Want peuters die veel driftbuien hebben zouden volgens experts later in hun leven gemiddeld gezien vaker rijk zijn. In een recente studie gepubliceerd in de Developmental Psychology, onderzochten psychologen de kenmerken en het gedrag van studenten op 12-jarige leeftijd om 40 jaar later beroepssucces te voorspellen, bovenop het IQ uit de kindertijd en de sociaaleconomische status van de ouders. Kortom, ze bestudeerden het gedrag bij kinderen om te zien hoe het hun succes later in het leven beïnvloedde. En ja, die driftbuien waren ergens goed voor.

Bewijs

Ze onderzochten 745 deelnemers over een periode van 40 jaar (1968 – 2008) en wat ze ontdekten was dat degenen die onder kinderen waren die regels overtreden en het ouderlijk gezag tartten, meer kans hadden op succes in het leven. Juist de kinderen die stilletjes naar alles braaf luisteren, deden het later in hun leven minder goed als het ging om zakendoen. Hoe het komt? Waarschijnlijk omdat die driftbuien laten zien dat ze een expliciet karakter hebben en dat ze weten wat ze willen. Ze durven voor zichzelf op te komen in het leven en daar hebben ze op de lange termijn veel aan. Het zijn eigenschappen die bij ondernemers en leidinggevenden vaak terug te zien zijn.

Bron: Kids Activities Blog