Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: zo time je het beste

08.04.2022 11:11

Wil je graag zwanger worden, maar mis je net elke keer je ovulatie? Geen zorgen, want je hebt per cyclus zo’n 6 dagen waarop je zwanger kunt worden.

En dat is wel zo handig om even goed in je hoofd te houden.

Timen

Je bent het meest vruchtbaar op de dag van je eisprong, dan komt er een rijpe eicel vrij. Sommige vrouwen hebben zelfs een dubbele eisprong, waardoor je zwanger kunt worden van een twee-eiige tweeling. De eicel kan in de 24 uur na de eisprong nog bevrucht worden, daarna worden de kansen wat minder groot op een zwangerschap. Maar het bijzondere is dat zaadcellen tot wel 5 dagen kunnen overleven in je lichaam. Dus heb je seks gehad vier dagen voor je ovulatiedag? Dan zou het zo kunnen zijn dat je dan alsnog zwanger wordt, omdat er dus al zaadcellen in je lijf aanwezig waren op het moment van de eisprong.

De kans daarop is wel wat kleiner: wil je je kansen op een zwangerschap vergroten, heb dan vooral seks op de dag voor je ovulatie, de dag van je ovulatie en de dag na je ovulatie. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Je kunt een ovulatietest doen in de week dat je je eisprong zou hebben, om zo zeker te weten op welke dag je seks ‘moet’ hebben om raak te schieten. Los van de eisprong zou je je kansen het beste vergoten als je om de 2 dagen seks hebt. Maar onthoud: soms heeft het gewoon zo moeten zijn, en kun je jezelf het beste gewoon wat tijd geven. Het komt vanzelf echt goed. Bijna 95% van de vrouwen is binnen 1 jaar proberen zonder anticonceptie zwanger.

Bron: Allesoverseks