Onderzoek bewijst: oudste kinderen zijn vaak échte ‘familiemensen’

30.03.2020 09:21

Je plek in je gezin kan veel over je zeggen. Want oudste kinderen zouden volgens onderzoekers heel erg dol zijn op samen zijn met familie.

Ze willen niets liever dan thuis zijn en tijd doorbrengen met het gezin. Ze zijn dolblij met hun ouders, broers, zussen en het leventje thuis.

Volgens Jeffrey Kluger, de schrijver van het boek The Sibling Effect, zijn oudste kinderen ook een stuk gehoorzamer dan tweede of derde kinderen. Ze luisteren dus goed naar hun ouders, waardoor ze ook voor minder ruzie thuis zorgen. Dat zorgt voor meer gezelligheid in huis, waardoor ze ook weer meer thuis willen zijn. Ook hebben ze vaak een groter verantwoordelijkheidsgevoel en nemen ze een verzorgende rol op zich als het om hun broertjes of zusjes gaat. Zeker als ze een jong broertje of zusje hebben, zorgen ze met alle liefde voor dit jongere gezinslid.

Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Research in Personality blijkt ook dat oudste kinderen heel lief en aardig zijn. Ze weten zich goed aan te passen aan anderen en vinden tijd doorbrengen met elkaar belangrijk. Ze zijn geboren leiders, want dat leren ze als oudste vanzelf, en werken dus ook graag hard. Maar als het er op aan komt, zijn alle oudste kinderen in hun hart échte familiemensen.

Bron: Famme

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!