Dit ene zinnetje zou je nooit tegen een kleuter moeten zeggen

23.06.2024 20:49

Je kunt veel kletsen tegen je kleuter, want waarschijnlijk kletst je zoon of dochter ook de hele dag terug. Waarom is dit zo, mama. En waarom dat? Met een jong kind is vrijwel nooit stil in huis. Gezellig, natuurlijk, al dat praten. Maar er is een zinnetje dat beter kunt vermijden, als ouder. Want dit ene zinnetje zou je nooit moeten zeggen tegen een kleuter van vier of vijf jaar.

En dat is: “Hou op met huilen, dat is nergens voor nodig!” Het erge is: we hebben het waarschijnlijk allemaal ooit wel eens gezegd, zonder er bij na te denken.

Deze uitspraak kan meer schade aanrichten dan je misschien denkt. Je kunt dit dus beter nooit zeggen tegen een kleuter. Hier zijn enkele redenen waarom dit zinnetje schadelijk kan zijn en wat je in plaats daarvan zou kunnen zeggen:

Nooit zeggen tegen een kleuter, en dit is waarom niet:

  1. Ontkennen van gevoelens:
    • Wat het communiceert: Door te zeggen dat huilen nergens voor nodig is, geef je het kind het gevoel dat hun emoties ongeldig zijn of niet belangrijk. En waarom ze huilen, is op dat moment voor jouw kind wel belangrijk. Al lijkt het voor ons volwassenen nog zoiets onbenulligs. Voor je kind maakt dit uit.
    • Gevolgen: Dit kan ertoe leiden dat het kind leert zijn of haar emoties te onderdrukken, wat later kan zorgen voor moeilijkheden bij het uiten van gevoelens.
  2. Gebrek aan empathie:
    • Wat het communiceert: Het kan overkomen alsof je niet geeft om wat het kind voelt, wat de emotionele band tussen ouder en kind kan schaden. Je zegt eigenlijk dat het je niets kan schelen waarom je kind huilt en overstuur is. En dan voelt iemand zich niet gezien. Dat is moeilijk voor een kind. Dit is belangrijk voor jouw kind, dus schenk er aandacht aan.
    • Gevolgen: Het kind kan zich niet begrepen of gesteund voelen, en dan voelen ze zich eenzaam en onzeker. Je kind kan beginnen te twijfelen aan zijn eigen reacties en emoties, wat kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat je in plaats daarvan zou kunnen zeggen:

  1. Erkenning van gevoelens:
    • Wat te zeggen: “Ik zie dat je verdrietig bent. Het is oké om te huilen.”
    • Waarom: Dit valideert de gevoelens van je kind en laat zien dat het normaal is om emoties te hebben.
  2. Empathie tonen:
    • Wat te zeggen: “Mama snapt het. Ik begrijp jou, lieverd. Het lijkt alsof er iets is dat je van streek maakt. Wil je erover praten?”
    • Waarom: Dit toont begrip en biedt je kind de mogelijkheid om zijn gevoelens te uiten.
  3. Troost bieden:
    • Wat te zeggen: “Kom hier, dan geef ik je een knuffel. Ik ben er voor je.”
    • Waarom: Fysieke troost kan helpen om het kind te kalmeren en zich veilig te laten voelen.
  4. Hulp bieden bij het oplossen van problemen:
    • Wat te zeggen: “Laten we samen kijken wat we kunnen doen om je beter te laten voelen.”
    • Waarom: Dit biedt een constructieve manier om met de situatie om te gaan en leert je kind probleemoplossende vaardigheden.

In plaats van de gevoelens van je kleuter te ontkennen of te minimaliseren, is het belangrijk om empathie, begrip en steun te tonen. Dit helpt je kind niet alleen om zijn emoties te begrijpen en te verwerken, maar versterkt ook de band tussen ouder en kind. Door gevoelens te valideren en troost te bieden, geef je je kind de tools om emotioneel gezond op te groeien.

Bron: Raising Children Network