Nieuwe wet gaat direct in: ouders mogen geen kinderen uit het buitenland meer adopteren

23.05.2024 15:01

Een kind adopteren is prachtig: je geeft een kansarm kind jouw liefde en thuis en jouw ouderschap. Een veilige basis. Maar de nieuwe Nederlandse wet stelt dat ouders niet langer meer kinderen uit het buitenland mogen adopteren. Dat geldt per direct. Lopende procedures gaan nog wel door, zo zegt de overheid.

Het zorgt te veel voor vage situaties, zegt het kabinet. En daarom is het nu afgelopen. Kinderen werden bijvoorbeeld illegaal naar Nederland gehaald, of gegevens waren onjuist of vervalst.

Veel mensen reageren begrijpend, en zeggen vooral één ding: ‘Er zijn genoeg eenzame kinderen in Nederland die je dus in Nederland kunt adopteren. Daarvoor hoeven ze niet uit het buitenland te komen. Help eerst eens de kansarme kinderen in ons eigen land aan een veilig en warm thuis.’

De keuze voor de adoptiestop is niet makkelijk geweest

SP-Kamerlid Michiel van Nispen voelt geen blijdschap dat zijn motie wordt uitgevoerd. “Heel raar misschien, maar ik diende de motie al in met zwaar gemoed, omdat ik wist dat dit ook mensen pijn doet. Ik realiseer me goed dat adoptie voor individuele kwesties een betere toekomst kan betekenen.” Sommige kinderen hebben simpelweg geen beter leven zonder deze adopties naar Nederland toe. En dat is pijnlijk en hard.

“Maar het in stand houden van een stelsel, en het voor lief nemen dat misstanden door kunnen gaan, is dan weer niet in het belang van kinderen.”

Adoptie kan dus nog wel, maar alleen binnen Nederlandse grenzen. Het is een levensveranderende ervaring die veel voldoening kan geven, maar het vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Door alle stappen zorgvuldig te volgen en de juiste ondersteuning te zoeken, kun je een kind een liefdevol thuis bieden.