Dit zou je vooral niet moeten eten net na je bevalling

18.05.2024 11:27

Je bent net bevallen. Je lichaam heeft een wereldprestatie neergezet. Je mag zo trots zijn. En dan heb je natuurlijk voeding nodig. Je hebt honger – soms ben je wel meer dan 24 uur bezig geweest met bevallen. Wat kun je nu beter echt niet eten net na je bevalling?

Dat broodje filet americain waar je je zo op hebt verheugd? Sushi? Kan prima, hoor.

De periode direct na de bevalling is een cruciale tijd voor nieuwe moeders, waarin het herstel van het lichaam en het zorgen voor de pasgeboren baby centraal staan. Voeding speelt een belangrijke rol in dit herstelproces. Een keertje snaaien en snacken mag natuurlijk. Maar je lichaam heeft ook behoefte aan gezonde dingen: broccoli is bijvoorbeeld een wondermiddel. Eet dit elke dag, en je voelt je na een week al een stuk fitter.

Wat je dan beter kunt laten liggen?

Niet eten na je bevalling

1. Cafeïne en suiker: Ga niet gelijk aan bakken koffie beginnen. Hoewel een kopje koffie of thee af en toe prima kan zijn, is het belangrijk om de consumptie van cafeïne te beperken, omdat dit kan leiden tot nervositeit en slaapproblemen, iets wat nieuwe moeders al genoeg kunnen ervaren. Bouw je koffie-addiction weer langzaam op.

2. Pittig eten: Pittig voedsel kan maagproblemen veroorzaken, zoals brandend maagzuur. Niet fijn. Bovendien kunnen pittige gerechten bij sommige baby’s maagkrampjes veroorzaken als ze borstvoeding krijgen.

3. Heel vet eten. Sorry, geen McDonald’s. Het eten van te veel vette voedingsmiddelen kan leiden tot spijsverteringsproblemen en kan het lichaam belasten tijdens een periode waarin het al bezig is met herstellen van de bevalling. In plaats daarvan is het beter om te kiezen voor gezonde vetten, zoals die gevonden worden in avocado’s, noten, zaden en vette vis. En uiteraard kan één keertje zondigen geen kwaac.

5. Alcohol: Alcoholconsumptie kan de productie van moedermelk beïnvloeden en het vermogen om voor de baby te zorgen verminderen. Het kan ook de slaap van de moeder verstoren en het herstelproces vertragen. Het is het beste om alcoholgebruik te vermijden of sterk te beperken tijdens de periode van borstvoeding en herstel na de bevalling. En ach, een glaasje champie om het nieuwe leven te vieren, mag zeker. Let gewoon op op wat je doet.

Vergeet niet dat elke moeder anders is en dat wat voor de ene moeder werkt, mogelijk niet hetzelfde effect heeft op een andere moeder. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige of voedingsdeskundige voor gepersonaliseerd advies over voeding tijdens de periode na de bevalling.