
Nepdeals en misleidende kortingen: zo bescherm je jezelf (en je gezin) online

Black Friday, Cyber Monday en seizoensuitverkopen: het lijkt alsof je overal geweldige kortingen kunt scoren. Maar niet elke deal is zo goed als hij lijkt. Winkels verhogen soms eerst de prijzen om ze daarna ‘spectaculair’ te verlagen. Of ze lokken je met een grote korting, terwijl het product elders eigenlijk goedkoper is.
Vooral op social media duiken steeds vaker nepwinkels op die klanten lokken met ongeloofwaardige aanbiedingen. Je betaalt, maar je krijgt nooit iets geleverd. Daarom is het slim om altijd prijzen te vergelijken en reviews te checken voordat je ergens op klikt.
Wat je moet weten over prijsmanipulatie
ExpressVPN onderzocht wat veelvoorkomende kortingsbonfraudes zijn en waar je het beste geldige kortingsbonnen kan vinden. Wat je kunt verwachten op het gebied van fraude? Dit betekent dat jij misschien een andere prijs ziet dan iemand anders, simpelweg omdat je eerder naar een product hebt gezocht. Dit soort prijsmanipulatie gebeurt vaak bij vliegtickets, hotels en zelfs elektronica. Een manier om dit tegen te gaan, is door regelmatig je cookies te wissen. Zo voorkom je dat je onbewust te veel betaalt voor iets wat ergens anders goedkoper had kunnen zijn.
Hoe herken je een nepdeal?
Kom je een deal tegen die te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is dat vaak ook het geval. Het is dus zeker geen verkeerd idee om daar extra kritisch op te zijn. Let op vage of ontbrekende contactgegevens, onprofessionele websites en onrealistisch lage prijzen. Een webshop die een gloednieuwe iPhone voor de helft van de prijs aanbiedt? Grote kans dat er iets niet klopt. Ook misleidende kortingen komen veel voor: een ‘tijdelijke aanbieding’ die eigenlijk het hele jaar door geldt of een ‘laatste kans’-deal die de volgende dag gewoon weer terug is. Wees kritisch en laat je niet opjagen door timers en pop-ups die suggereren dat je snel moet beslissen.
Bescherm jezelf en je gezin
Online shoppen is handig, maar je wilt niet in een val trappen. Leer je gezin om altijd goed te kijken waar ze iets kopen, vooral als kinderen of tieners zelf aankopen doen. Gebruik sterke wachtwoorden en let op phishing-mails die eruitzien alsof ze van bekende winkels komen. Daarnaast kun je een prijsvergelijkingssite gebruiken om te checken of een aanbieding écht een goede deal is. Zo blijf je slim en veilig online, zonder in de val te lopen van slimme marketingtrucs.