Naast een bevalling is dit de ergste pijn die je als mens kunt voelen

18.06.2024 20:05

Je denkt letterlijk dat je doodgaat, als je deze pijn meemaakt. Het is zo intens en hevig en acuut, dat je niet snapt wat je overkomt. Het is wat pijngrens betreft misschien wel vergelijkbaar met een bevalling. Hoe dan ook, naast een bevalling, is dit de ergste pijn die je als mens kunt voelen.

Dat is niet je been breken of je ribben kneuzen – al doet dat ook heel erg pijn. Het zijn nierstenen. Die aanval die je dan ervaart, laat je krijsen op de grond.

Nierstenen kunnen extreem pijnlijk zijn en worden vaak beschreven als een van de meest intense soorten pijn die een persoon kan ervaren. De mate van pijn kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de steen, en of de steen de urinewegen blokkeert.

Naast een bevalling is dit de ergste pijn ever

De pijn begint vaak plotseling en wordt snel zeer intens. Het komt meestal in golven en kan fluctueren in intensiteit. De pijn begint vaak in de zij of rug, net onder de ribben. Naarmate de steen beweegt, kan de pijn uitstralen naar de onderbuik en lies. Je kunt niet meer staan of zitten en je kronkelt als het ware op de grond. Je kunt geen houding meer vinden waarin je comfortabel voelt en je denkt dat je geopereerd moet worden. Naast pijn kunnen nierstenen misselijkheid, braken, bloed in de urine (hematurie), en een frequente of dringende behoefte om te plassen veroorzaken. Het plassen kan ook pijnlijk zijn.

Veel patiënten zeggen dat de pijn van nierstenen vergelijkbaar of zelfs erger is dan de pijn van bevallen, gebroken botten of ernstige brandwonden. Dit komt door de intense druk en irritatie veroorzaakt door de stenen in de urinewegen. Je kunt niet meer functioneren en je denkt letterlijk dat dit het einde is. Dat is niet overdreven, zoveel pijn doet dit. Wat je er aan kunt doen? Neem direct parcetamol in als je denkt dat je last hebt van nierstenen. Verder is het helaas wachten tot de aanval over is: artsen kunnen niet zoveel voor je betekenen, alleen als een steen niet weggaat. In sommige gevallen kan een arts ingrepen zoals extracorporele schokgolflithotripsie (ESWL) of ureteroscopie aanbevelen om de steen te breken of te verwijderen.