Na zoveel weken mag je weer zwanger worden na een miskraam

06.05.2021 14:42

Een miskraam is ontzettend verdrietig en iets heel moeilijk om met je mee te dragen als vrouw. Maar als je kinderwens groot is, zul je het daarna misschien wel weer willen proberen.

En dan hoop je natuurlijk dat je opnieuw zwanger wordt en dat het dit keer wel goed gaat. Hoewel dat natuurlijk nooit de leegte van je ongeboren kindje kan opvullen.

1x overslaan

Maar hoe lang moet je nou precies wachten om weer zwanger te worden na een miskraam? Wat zeggen de experts? Het duurt meestal 4 tot 6 weken voordat je weer ongesteld wordt, je na miskraam. Dat is gerekend vanaf het moment dat je je baby bent verloren en het bloeden door je miskraam begint. Dat vloeien houdt meestal 2 weken aan. Omdat je cyclus na ongeveer 4 tot 6 weken weer op gang komt, kun je dan ook weer zwanger worden.

Om te bepalen wanneer je weer vruchtbaar bent, tel je vanaf de eerste dag van je miskraam bloedverlies een nieuwe cyclus. Soms klopt dit niet helemaal, maar het geeft een goede indicatie.  Toch raden experts aan om minstens 1 cyclus te wachten met zwanger worden. Wil je seks hebben in die tussentijd? Dan kun je dat het beste veilig doen.

Lees ook
In Nieuw-Zeeland krijg je betaald verlof om te rouwen na een miskraam

Geen zorgen

In principe zou je dan kunnen optellen dat je na ongeveer 10 weken weer zwanger mag en kan worden, als alles goed gaat. De meeste vrouwen krijgen rond de 20e dag na de miskraam weer een eisprong. En maak je niet te veel zorgen. Eén miskraam heeft geen invloed op een volgende zwangerschap. Bij twee of meer miskramen achter elkaar kan er een achterliggende oorzaak zijn, dus dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Bron: WIJ