De meeste vrouwen blijven na geboorte van eerste kind 2,5 kilo zwaarder

23.05.2021 11:44

Afvallen nadat je baby is geboren? Klinkt makkelijk, is het heus niet voor iedere moeder. Want je kunt nog zo op je gewicht letten en bewegen, dan nóg kun je die babybelly blijven houden.

Het is heel normaal, want uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen gemiddeld 2,5 kilo zwaarder zijn na de geboorte van hun eerste kind.

1 jaar later

Dat blijft ook zo: het is niet zo dat dat verdwijnt. De meeste zwangerschapskilo’s zou je na een jaar wel kwijt zijn, zo zeggen experts. Maar ook dat geldt natuurlijk niet voor iedereen en dat is niets om je voor te schamen. Ongeveer 20% van de vrouwen komt 5 kilo aan na hun eerste bevalling.

Lees ook
Bewezen: hoe slanker je bent, hoe meer je in gewicht aankomt als je zwanger bent

Ongezond

Het gekke zit ‘m vooral in dat het helemaal teruggaan naar je oude lichaam, niet per se het gezondst is. Vrouwen die in hun zwangerschap minder dan aanbevolen aankwamen, gingen na de bevalling weer terug naar hun oude kledingmaat. Maar: zij hebben misschien wel te weinig gegeten in hun zwangerschap en te veel gesport. Dus of dat nou zo ‘geweldig knap’ is? Misschien niet.

Leeftijd

Leeftijd speelt ook een rol. Ook jammer voor alle dertigers of veertigers die moeder worden: dat vetrolletje blijft dan extra hangen. Vrouwen die als twintiger moeder worden, zijn hun babyvet juist wat sneller kwijt. Vrouwen die jonger dan 30 zijn zijn meestal na 18 maanden weer terug op hun oude gewicht. Vrouwen rond de 35, blijven na de geboorte sowieso 2-3 kilo zwaarder, wat ze ook doen. Maak jezelf er vooral niet te gek mee: het is gewoon maar zo, toch? Je hebt er iets waardevols voor teruggekregen: en je kind maakt het nooit uit of je een maat L trui draagt, toch?

Bron: Bloomlife