Moeten kinderen straks ook ingeënt worden met het coronavaccin?

06.01.2021 09:42

Vandaag is een dag die de geschiedenisboeken ingaat: de eerste mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Iets waar we al maanden naar uitkeken met elkaar. Maar is het ook zo dat jonge kinderen straks gevaccineerd moeten worden tegen het coronavirus?

Mensen die in de zorg werken, zwakkeren en zestigplussers zijn nu het eerste aan de beurt.

Weinig kinderen ziek

Of de vaccinatie ook geldt voor kinderen? Nog steeds lijkt het virus een minder grote impact te hebben op kinderen onder de 13 jaar dan op volwassenen, blijkt uit de cijfers. In de periode van 1 juni tot en met 30 november zijn 123 kinderen (tot en met 17 jaar) opgenomen in het ziekenhuis. Dat is iets meer dan 2 procent van het totaalaantal ziekenhuisopnames. Tot nu toe is er bekend dat er 1 kind in Nederland is overleden aan de gevolgen van corona, maar de RIVM meldt wel dat dit kind ook andere medische problemen had.

Lees ook
‘Iets hogere kans op vroeggeboorte als zwangere moeder coronavirus krijgt’

Nog niet

Maar volgens het RIVM is het antwoord voorlopig nee, op de vraag of ook kinderen een coronavaccin krijgen toegediend. “In eerste instantie worden de vaccins gebruikt voor mensen van 18 jaar en ouder”, zegt woordvoerder Marah Michel. “Dit komt omdat er nog niet voldoende is getest op kinderen. Op dit moment blijkt dat jonge kinderen niet heel erg vatbaar zijn voor de infectie van het coronavirus.” Het is vooral van belang voor ouderen en mensen met een medische achtergrond.  “Uitbreiding naar lagere leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld van 12 tot 18 jaar, volgt later als daar studies naar gedaan zijn.” Het vaccin zal voorlopig zeker nog niet worden toegediend aan kinderen onder de 12 jaar, dus.

Uitzonderingen

Toch is er een belangrijke uitzondering. Ernstig zieke kinderen kunnen wel op een vaccinatie rekenen. “Het kan zijn dat kinderartsen of andere medici het nodig vinden om het ook aan kinderen te geven, bijvoorbeeld bij hartklachten. Dan kunnen die kinderen ook een vaccin krijgen”, zegt Van Roon.

Bron: RTL Nieuws