Moet je kind ook in de winter met een raam open slapen?

18.12.2022 11:07

Als het ijzig koud is buiten en het vriest dat het kraakt, dan denk je niet zo snel aan een raam open zetten. Het lijkt al gauw te koud, zeker op de kinderkamer. Maar moet je kind in de winter ook met het raam open slapen?

“Ook al is het kouder, je moet altijd zorgen voor goede ventilatie in je slaapkamer”, zeggen experts.

“Ventileren kost wat energie, maar het is geen energieverspilling, want je hebt het wel nodig voor gezonde lucht in huis.” Het lijkt snel te koel te worden in de kamer van je kinderen als je het raam op een kier zet, maar als ze onder een deken slapen is dat geen probleem. Dat geldt dus in ieder geval voor kinderen vanaf 2 jaar. Voor baby’s gelden andere richtlijnen, natuurlijk. Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. En die temperatuur kun je aanhouden ook voor dreumesen, peuters en kleuters.

“Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is door te weinig ventilatie”, zegt Van Meegeren. Het raam openen helpt dan uiteraard, maar dat zorgt met deze temperaturen wel voor kou in huis.

Iets warmer aankleden

Ook verspil je veel energie als je de verwarming aanzet met het raam open. Doe dat dus vooral niet.  Als je het raam op een kiertje doet gaat het ook niet zomaar vriezen in je slaapkamer. Het wordt misschien 10 graden, maar echt vriezen in je huis zal niet gebeuren. Heeft je jonge kind een extra deken nodig? Bij een kamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden wordt een TOG-waarde van 2,5 aangeraden. Je berekent de totale TOG-waarde simpelweg door de TOG-waardes van verschillende producten bij elkaar op te tellen. Rekenvoorbeeld: combineer een luier (0,5 TOG) met een romper (0,5 TOG), slaapzak (1,0 TOG) en lakentje (0,5 TOG). Veel winterslaapzakken hebben een TOG-waarde van 3,0. Dat betekent dat ze alleen geschikt zijn in een kamer waar het relatief koud is. Combineer zo’n warm winterslaapzakje dus niet met nog meer warmte in de vorm van lakens of dekens. De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C.

Voor een gezonde babykamer is het belangrijk om 24 uur oer dag te ventileren. Tien minuutjes luchten is niet voldoende, want zodra het raam dicht gaat, bouwen de schadelijke stoffen zich weer op. Wat je dus het beste kunt doen: zet een raam een klein beetje op een kier en hou de temperatuur in de gaten. Kleed je kind ook wat warmer aan als je het ventileert in de winter. Zet een kinderbed nooit recht tegen een verwarming aan.

Bron: RTL Nieuws