‘Mijn zoon van 4 jaar wordt op school in de ijskou met jas open naar buiten gestuurd. Stel ik me nu aan?’

17.01.2024 10:36

Het zijn lastige dingen: juffen hebben niet de tijd om een hele kleuterklas aan te kleden om buiten te spelen. En dus moeten de 4-jarigen zelf hun jas aantrekken. Maar niet ieder kind lukt dat even goed.

En dan gebeurt het wel eens dat een kind zonder jas of met een jas open naar buiten gaat. In deze sneeuw en kou is dat niet zo prettig, natuurlijk. Een moeder deelt haar verhaal op Facebook en vraagt om advies.

Met jas open naar buiten gestuurd

‘Ben ik nu aan het overdrijven of sta ik in mijn recht?’

‘Gisteren haalde ik mijn zoontje (4 jaar) van de bso. Daar bleek dat zijn muts en sjaal niet van school waren mee gekomen. Ook blijkt dat hij naar buiten is gegaan met zijn jas open. Het was -4 graden. De juf van de bso moest met mijn zoontje mee naar binnen lopen omdat ook zijn tas niet mee was gegeven door de juf van zijn klas. Eerder dit jaar is hij in de herfst in alleen zijn trui meegegeven aan de bso terwijl zijn jas nog aan de kapstok hing. Nu kampt mijn zoon het hele jaar door met luchtweginfecties. We zijn het hele jaar bezig met puffers (amandelen knippen, buisjes etc) om hem door de winter te krijgen. Maar zo naar buiten lopen helpt natuurlijk niet.’

‘We oefenen thuis met het zelf denken aan de muts, sjaal en met zijn rits dichtdoen – maar ik mag als moeder toch verwachten dat dit ook op school gestimuleerd wordt? En dat hij op zijn minst geholpen wordt? Ik ben zelf leerkracht (in de kleuterklassen) maar ik zorg er altijd voor dat mijn leerlingen goed ingepakt naar buiten gaan, zeker als het zo koud is. Ik heb mijn verbazing gemeld bij de desbetreffende juf. Zij was zeer geïrriteerd toen zij dit hoorde en wil een gesprek hierover. Hoe zouden jullie hier op reageren?’

De reacties van andere moeders stromen binnen. Sommige moeders vinden dat ze er zeker iets van kan zeggen omdat dit in de winter niet acceptabel is. Anderen snappen de juf ook wel: zij kan niet zorgen dat 25 kinderen alle accessoires en jassen en schoenen netjes aan hebben. Daar zijn ze simpelweg te druk voor.

Bron: Facebook