Idee: middelbare scholen niet om half 9 laten beginnen, maar om half 10

19.02.2020 08:50

Al lange tijd wordt er in de politiek gediscussieerd over de begintijd van middelbare scholen. De meeste scholen hebben lessen die om half 9 beginnen, maar volgens velen zou het beter zijn als de eerste les pas om half 10 begint.

Dat komt omdat pubers veel beter functioneren na wat meer slaap. Ze gaan later naar bed, waardoor ze ’s ochtends moeër zijn.

Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de schooltijden. Onder scholieren van 15 jaar bleek het ziekteverzuim in twee jaar te halveren als zij om 10 uur mochten beginnen in plaats van het gebruikelijke half negen.

Pubers kunnen niet veel doen aan hun slaapritme: dit hoort bij deze fase in hun leven. Ze zouden daarom een stuk beter presteren als ze iets langer kunnen uitslapen. Ze zitten anders te moe in de klas, zozeggen slaapexperts, neurowetenschappers en chronobiologen (die het bioritme onderzoeken) tegen de NOS. Een 16-jarige wordt meestal pas na 11 uur ’s avonds moe. “Maar jongeren hebben wel tussen de acht en tien uur slaap nodig. Dat red je niet als je weer vroeg op moet voor school”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger.

Bron: NOS

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!