‘Hoe vaker je zwanger bent, hoe slapper je borsten worden’

11.03.2021 19:17
borsten

Als je zwanger bent worden ze groter en groter: je borsten. Op het moment van de bevalling en in de dagen daarna zijn ze op hun grootst, want er komt dan moedermelk uit je tepels. Maar wat blijft er ná die babytijd over van je boezem?

Helaas voor de meeste vrouwen niet veel: bij de meeste vrouwen worden de borsten na een zwangerschap kleiner dan dat ze waren. Als je zwanger bent, veranderen je borsten onder invloed van de zwangerschapshormonen hCG, oestrogeen en progesteron. Je lichaam bereidt zich voor op het voeden van een kindje met de melk uit de klieren uit je borsten.

Slappe hap

Ze zijn met name slapper na een zwangerschap. Het groeien van de borsten vanwege de melkproductie, maakt je bindweefsel slapper maakt. Ook als je geen borstvoeding geeft is dit zo: je hebt namelijk hoe dan ook die hormonen in je lijf gehad in een zwangerschap waardoor je borsten zijn gegroeid. Bij de meeste vrouwen groeien ze met 2 cupmaten en tja, daarna ‘zakken ze weer een beetje terug naar hun normale vorm’. Maar omdat ze groot zijn geweest, zullen ze slapper aanvoelen dan vroeger. Helaas.

Bij sommige vrouwen valt het overigens mee – het ligt ook maar net aan je genen en je huid. Maar in de meeste gevallen zijn je borsten na een zwangerschap kleiner en slapper. Zodra je stopt met voeden, of als je besluit geen borstvoeding te geven, slinkt het klierweefsel. En dus geldt ook: hoe vaker je zwanger bent, hoe slapper je buste wordt.

Lees ook
Fleur: ‘Langer dan zes maanden borstvoeding geven levert ook kritiek op’

Hoeveel strepen heb jij?

En dat is niet alles. Groeien jouw borsten tijdens de zwangerschap behoorlijk snel, dan is het mogelijk dat er scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel van je borsten ontstaan. Dat zorgt voor streperige littekens, ook wel striae genoemd. Je kunt dit helaas niet voorkomen, omdat striae deels erfelijk bepaald is. Even aan je moeder, zus of tante vragen dus, of zij dit ook hebben gehad in hun zwangerschap.

Bron:  La Leche League