Meer acute vergiftigingen in huis gemeld door quarantaine: let op met jonge kinderen

02.06.2020 08:04

Iedereen heeft vanwege de coronatijd extra zeep, handgel en andere reinigingsmiddelen in huis. Maar dat zorgt indirect ook voor meer gevaar, zeker als het om jonge kinderen gaat.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldt dan ook een verhoogd aantal vergiftigingen, waarvan er veel ontstaan door kleine kinderen die toegang hebben tot bepaalde schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld desinfecterende handgel.

In bijvoorbeeld handgel zit alcohol/ethanol. Dat reinigt je handen, maar het kan gevaarlijk zijn als jonge kinderen dit binnenkrijgen. Als je (kleine) kind hiervan een slokje neemt of als het middel in je ogen komt, kan dit tot serieuze klachten leiden, zoals verwardheid, misselijkheid en een lage bloedsuikerspiegel. In ernstige gevallen kunnen ook ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen ontstaan. Let daarom extra op of schoonmaakmiddelen niet binnen handbereik kunnen zijn van jonge kinderen, die niet snappen dat zoiets gevaarlijk en giftig is.

Let daarnaast ook op je vitaminepillen: die lijken onschuldig, maar als je kind er per ongeluk van snoept, kan dat ook tot een acute vergiftiging leiden.

Bron: RTL Nieuws

De hipste jongens- en meisjeskleding van het moment shop je hier: