Mag je onbeperkt maagzuurremmers slikken tijdens je zwangerschap?

13.11.2023 15:35

Als je last hebt van misselijkheid of brandend maagzuur, dan wil een tabletje als een Rennie nog wel eens helpen. Maar mag je die onbeperkt slikken in je zwangerschap?

Over het algemeen worden antacida zoals Rennies als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap, maar het is essentieel om je arts te raadplegen voordat je iets nieuws begint te gebruiken, inclusief vrij verkrijgbare medicijnen. Zwangerschap kan de manier waarop je lichaam reageert op bepaalde stoffen veranderen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk medicijn dat je neemt veilig is voor jou en je baby.

Je mag het in principe gewoon slikken zoals in de bijsluiter staat, maar gebruik het niet langer dan twee weken achter elkaar. Heb je echt langdurig last van maagzuur, overleg dan zeker met je huisarts. Het langdurig slikken van deze medicijnen kan weer andere nadelige bijwerkingen hebben zoals obstipatie.

Probeer de dagelijkse hoeveelheid wel zo beperkt mogelijk te houden. Rennie kan gedurende de zwangerschap en borstvoeding overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt. Rennie is een maagzuurbinder en heeft een lokale werking, direct en alleen in de maag en wordt niet opgenomen in het bloed. Een Rennie tablet zet overtollig maagzuur snel en effectief om in water en andere lichaamseigen stoffen. Maar het kan nooit kwaad je verloskundige advies te vragen.

Tips tegen brandend maagzuur in de zwangerschap

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomend symptoom vanwege de veranderingen in hormonen en de druk die de groeiende baarmoeder uitoefent op de maag. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen om brandend maagzuur te voorkomen of te verminderen:

  1. Eet kleine, frequente maaltijden: In plaats van grote maaltijden, probeer meerdere kleine maaltijden gedurende de dag te eten. Dit kan de druk op de maag verminderen.
  2. Vermijd vetrijk voedsel: Vetrijk voedsel kan de spijsvertering vertragen en de kans op brandend maagzuur vergroten. Kies voor licht verteerbare voedingsmiddelen.
  3. Vermijd kruidig en sterk gekruid voedsel: Pittig en sterk gekruid voedsel kan brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of matig te consumeren.
  4. Drink voldoende water tussen de maaltijden: Water drinken kan helpen de spijsvertering te bevorderen en brandend maagzuur te verminderen. Vermijd echter grote hoeveelheden vloeistof tijdens de maaltijden, omdat dit de maag kan vullen en de druk kan verhogen.
  5. Vermijd cafeïne en koolzuurhoudende dranken: Cafeïne en koolzuurhoudende dranken kunnen de productie van maagzuur stimuleren. Kies voor cafeïnevrije opties en plat water.
  6. Zit rechtop tijdens en na het eten: Liggen of vooroverbuigen direct na het eten kan de kans op brandend maagzuur vergroten. Probeer rechtop te zitten gedurende ten minste 1-2 uur na het eten.
  7. Gebruik extra kussens tijdens het slapen: Als je last hebt van brandend maagzuur ’s nachts, probeer dan het hoofdeinde van je bed iets te verhogen door extra kussens onder je hoofd te leggen.