Mag je matcha drinken als je zwanger bent?
Matcha is hot: in je latte of thee, bijvoorbeeld. Gezond en groen en nou ja, iets anders dan gewone koffie. Maar mag je het drinken als je zwanger bent?
Ja, je mag matcha drinken tijdens je zwangerschap, maar met mate. Matcha, een fijn gemalen groene theepoeder uit Japan, biedt veel gezondheidsvoordelen dankzij de hoge concentratie van voedingsstoffen, antioxidanten en bioactieve stoffen. Omdat matcha van schaduwgekweekte bladeren wordt gemaakt, bevat het meer chlorofyl dan gewone groene thee. Chlorofyl helpt bij het ontgiften van het lichaam door zware metalen en schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen.
Dankzij de antioxidanten in matcha kan het drinken van matcha helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen die huidveroudering veroorzaken en kan ontstekingen verminderen die bijdragen aan acne of andere huidaandoeningen.
Maar er zijn ook nadelen – zeker als je matcha wil drinken als je zwanger bent. Matcha bevat cafeïne, en zwangere vrouwen wordt aangeraden hun cafeïne-inname te beperken. Volgens de algemene richtlijnen mag een zwangere vrouw maximaal 200 milligram cafeïne per dag consumeren. Aangezien een kopje matcha thee ongeveer 30-70 milligram cafeïne bevat, kun je het drinken, maar je moet er wel op letten hoeveel je consumeert, vooral als je ook andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of frisdrank drinkt.
Voordelen van matcha als je zwanger bent
- Het bevat antioxidanten, zoals catechinen, die goed kunnen zijn voor de gezondheid.
- Het levert een milde energieboost zonder de pieken en crashes van koffie.
Waar je op moet letten:
- Overmatige cafeïne kan een verhoogd risico op complicaties veroorzaken, zoals een laag geboortegewicht of een verhoogd risico op een miskraam.
- Als je matcha met andere ingrediënten drinkt, zoals suiker of melk, houd dan rekening met de extra calorieën of andere toevoegingen.
Kortom, matcha kan tijdens de zwangerschap, maar let op je totale cafeïne-inname.