Mag je in een bubbelbad of jacuzzi als je zwanger bent?

04.03.2023 17:02
zwanger jacuzzi bubbelbad

Ben je zwanger en een groot fan van jacuzzi’s en bubbelbaden? Dan ben je vast benieuwd of je nog in de jacuzzi mag als je zwanger bent. Wij zochten voor je uit hoe dat zit. 

Lees ook: Kan gevaarlijk zijn: deze soorten vis mag je zeker niet eten in je zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn er tal van dingen die worden afgeraden. Alcohol, rauwe vis, carpaccio, je broodje filet American in het weekend. Maar ook in de tuin werken of onder de zonnebank gaan, kun je beter niet doen als je in verwachting bent. Hoe zit dat eigenlijk met het bubbelbad of de jacuzzi? Mag je daar nog wel in?

Mag je in de jacuzzi als je zwanger bent?

Het simpele antwoord is: ja. In principe kun je prima in het bubbelbad of de jacuzzi als je zwanger bent. Maar we hebben wel een kanttekening hierbij: vanaf 32 weken wordt het afgeraden om in een bubbelbad, hottub of jacuzzi te gaan. In een bubbelbad of jacuzzi ontstaan snel bacteriën, omdat het water lange tijd dezelfde temperatuur blijft. Vanaf 32 weken kun je al minimale ontsluiting hebben en daardoor zouden de bacteriën bij je baby terecht kunnen komen. Deze infecties wil je natuurlijk voorkomen, dus is het beter om vanaf 32 weken het bubbelbad en de jacuzzi links te laten liggen.

Heb je last van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Dan is het sowieso verstandiger om nadat de baby er weer is in de jacuzzi of het bubbelbad te gaan.

Bubbelbad of jacuzzi en zwanger, tips

Voor de 32 weken kun je dus prima in het bubbelbad of de jacuzzi. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee wil houden:

  • Ga je langer dan 15 minuten in een bubbelbad of de jacuzzi? Check dan even of de temperatuur niet boven de 38 graden is. Dat wordt namelijk afgeraden. Dit heeft er alles mee te maken dat jouw lichaamstemperatuur (en dus die van je baby) boven de 38 graden uitkomen. Dat kan problemen voor je kleintje met zich mee brengen.
  • Zorg ervoor dat het water goed schoon is. Ook voor de 32 weken wil je de kans op infecties natuurlijk zo klein mogelijk houden. Als er bacteriën in het bubbelbad of de jacuzzi zitten, kan dit de kans op infecties vergroten.
  • Uitgebadderd? Dompel jezelf dan niet meteen onder in in het dompelbad of een ijskoude douche. De overgang van lekker warm naar is niet goed voor de gezondheid en groei van je kleintje.
  • Probeer altijd iemand in de buurt te hebben als je het bubbelbad of de jacuzzi in gaat en zwanger bent. Mocht er dan onverhoopt toch iets gebeuren, dan kan die persoon je altijd helpen.
  • Ga je naar een welnesscentrum? Meld dan altijd even dat je zwanger bent. Het kan zijn dat ze daar andere regels hanteren voor het gebruik van jacuzzi of bubbelbad als je zwanger bent.

Lees ook: Mag je tonijnsalade eten als je zwanger bent?