Code zwart en lockdown dreigen: minder kraamvisite blijkt juist beter te zijn voor baby’s

24.11.2021 09:44

Corona is nog steeds niet weg: we hebben er nog altijd mee te maken. Maar het brengt niet alleen maar slechte dingen met zich mee. Want uit eerdere onderzoeken is gebleken dat juist die lockdowns helemaal niet nadelig zijn voor mensen die in hun kraamtijd zitten.

Minder bezoek en minder drukte thuis, zou beter te zijn voor pasgeboren baby’s.

Voordelen

Natuurlijk is het een vreselijk ellendige tijd waarin we leven: zoveel zieken, de zorg overbelast en dan nog alle ondernemers die hun bedrijven zien stranden. Maar baby’s doet het goed. Deskundigen zeggen zelfs dat pasgeborenen iets positiefs overhouden aan de rust in de bizarre coronatijd. Het is beter als baby’s na de geboorte, behalve hun ouders, broertjes en zusjes , zo min mogelijk andere mensen zien – stellen experts nu. Dat kwam bijna nooit voor, omdat bijna iedereen in de eerste weken na de geboorte kraamvisite uitnodigt. Uit onderzoeken blijkt dat de baby zich dan beter hecht aan het gezin, als er niet zoveel bezoek langskomt. En dat is weer gunstig voor de ontwikkeling.

Nanda Harings is jeugdverpleegkundige bij GGD Zuid Limburg “Je kunt zeggen dat corona wat dát betreft een cadeautje is. Door de maatregelen mag er maar mondjesmaat visite komen. En dat is eigenlijk heel positief. Zeker in het begin. Als een baby veel ‘vreemde gezichten’ ziet dan kan dat tot verwarring leiden.”

Lees ook
Basisschool na basisschool sluit door coronabesmettingen: langere kerstvakantie nodig?

Gezonder

Ook zouden baby’s die in de lockdown worden geboren, gezonder zijn.

Baby’s die tijdens de eerste lockdown werden geboren, hadden minder snel ziekenhuiszorg of antibiotica nodig en ondervonden zeer weinig Covid-19-infecties. Dat blijkt uit nieuwe bevindingen van een onderzoeksproject met bloed- en ontlastingsmonsters van 360 baby’s die tijdens de lockdown zijn geboren. Vaders en moeders gaven ook aan zich beter te voelen, ze waren meer verbonden met elkaar.

Bron: The Conversation