‘Ik lieg tegen de opvang over dat mijn kind is gevaccineerd’

20.05.2024 11:56

‘Nee, ik wil mijn kind niet onnodig prikken geven waarvan ik helemaal niet weet wat erin zit. Ik vind dat raar en onverantwoord. Klaar. Mijn man en ik willen geen vaccinaties. Maar op de opvang ben ik niet eerlijk. Daar lieg ik dat mijn kind gewoon is gevaccineerd.

Het is niet dat ik de wetenschap niet vertrouw, heus wel, hoor. Dokters zijn hartstikke slimme mensen. Ik twijfel alleen over wat nou zo’n vaccin precies doet op de lange termijn. En daarom durf ik het niet toe te laten bij mijn tweejarige dochter. Ze is amper ziek, ja, alleen wat verkouden. Gewone griep, zoals alle kinderen hebben. Maar laatst was er toch een vraag van de juf op de opvang, of wij ook wel aan vaccinaties doen. Ik zei gewoon ‘ja’. En ik dacht er verder ook niet zo bij na. Ik vind het privé dat wij deze keuze maken om het vaccinatieprogramma in Nederland volledig te weigeren. Al die meningen van anderen, daar hebben we geen zin in. Het gaat dus niemand wat aan wat wij beslissen.

Ik lieg over gevaccineerd zijn

Tegen vriendinnen lieg ik er overigens ook over. Gewoon, om er geen big deal van te maken, praat ik lekker met ze mee. ‘Ach ja, ze was ook zo aan het gillen bij de 14-maanden prikjes!’, zeg ik dan. Terwijl mijn dochter niet is ingeënt tegen DKTP of Hepatitis of de mazelen. Of ik dan bang ben dat ze zoiets oploopt? Nee, niet echt. Ik hou haar ook hartstikke goed in de gaten en zodra ze hoge koorts krijgt of suf of erg ziek wordt, grijp ik meteen in en race ik naar de spoedeisende hulp. Een grote leugen vind ik het ook niet, want het is onze keuze, en we hoeven niet vreemde blikken erbij te krijgen.

Natuurlijk wil ik haar zo goed mogelijk beschermen als moeder. Ik vertrouw gewoon niet wat ze precies in dat spuitje hebben zitten bij de GGD. Hoe weet je nou als moeder wat je in je kind laat prikken? Ze kunnen je wel van alles wijsmaken. Dat wij er niet aan meedoen, is lekker ons geheim. Op de opvang en straks op de basisschool, hoeft niemand het te weten. We willen ook niet bekendstaan al die gekke wappies.’