Stellen met een leeftijdsverschil van 5 jaar gaan het vaakst uit elkaar

19.02.2020 10:12

Hoeveel jaren er tussen jou en je partner zitten, maakt nogal uit te maken voor de kwaliteit van de relatie.

Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans is dat jullie ooit uit elkaar gaan, blijkt.

En de liefdesgrens lijkt bij zo ongeveer 5 jaar te liggen. Bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar neemt de scheidingskans toe, concludeerde het CBS. Schelen jullie nog meer dan 5 jaar, dan wordt die kans op een breuk alleen maar groter. Bij een groter leeftijdsverschil was 30 procent na twaalf jaar gescheiden.  Dat zijn geen gezellige cijfers, nee.

Het komt met name door wat de omgeving vindt van de relatie. “Zo is de acceptatie van de omgeving belangrijk”, zegt een van de onderzoekers. “Als er een groot verschil is tussen partners, dan vinden mensen daar wat van. Daarbij komt dat partners die bijvoorbeeld tien jaar in leeftijd verschillen, zijn opgegroeid in heel andere werelden, met heel andere normen, waarden en idealen. Dat is lastiger te verenigen. Maar dit zijn relaties die niet heel veel voorkomen, het zijn heel kleine groepen in de samenleving.”

Toch is er ook goed nieuws, voor iedereen die nog een beetje in de liefde wil geloven. Na vier jaar samenwonen neemt het scheidingsrisico af. “Na die vier jaar weet je wel of je karakters bij elkaar passen, dan ontstaat een soort stabilisering”.

Bron: RTL Nieuws

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!