Volgens experts ben je op déze leeftijd ’te oud om nog zwanger te worden’

24.02.2022 10:22

De biologische klok van een vrouw tikt altijd – vanaf je 25e neemt je vruchtbaarheid af. Je bent het meest vruchtbaar tussen je 20e en 30e, maar ben je op een gegeven moment ook te oud om nog zwanger te worden?

Volgens experts is dat wel zo, hoewel het natuurlijk altijd per vrouw verschilt.

Volgens het UMC Utrecht daalt je vruchtbaarheid na je 30e met de jaren flink. Hoogleraren gespecialiseerd in voortplanting zeggen: “Na het vijfendertigste jaar is het nog moeilijker om zwanger te worden.” Maar het is erfelijk bepaald: het ligt er maar net aan hoeveel eicellen je als vrouw meekrijgt bij je geboorte. Artsen zijn het er wereldwijd over eens: boven je 35e zwanger worden zorgt voor meer risico’s. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor complicaties bij je ongeboren baby.

Het wordt ook steeds lastiger om zwanger te worden, blijkt uit de cijfers. Op je 40e heb je nog maar een kans van 5% per maand om spontaan zwanger te worden (dus zonder ivf). Boven je 40e heb je ongeveer 50% kans op een miskraam. Boven je 45e is nog maar 25% van de vrouwen die dan zwanger raakt, ook moeder geworden van een gezonde baby – daarom ligt de medische grens toch wel bij deze leeftijd. De kans op miskramen en andere complicaties is vanaf je 45e zeer groot.

Bron: BabyGaga