Vanaf welke leeftijd mag je kind onder een dekbed slapen?

08.01.2024 20:24

Een dekbed kan gevaarlijk zijn voor baby’s en jonge kinderen: ze kunnen er in stikken. Daarom laat je je baby het veiligst slapen in alleen een slaapzak.

Maar vanaf welke leeftijd kun je nu wel overstappen op een dekbed? Zeker als het buiten koud is, wil je je kind lekker warm instoppen.

Dekbed voor je kind: vanaf welke leeftijd?

Volgens de richtlijnen voor veilig slapen wordt aanbevolen om kinderen onder de leeftijd van 1 jaar niet onder een dekbed te laten slapen. In plaats daarvan wordt geadviseerd om baby’s in deze leeftijdsgroep te laten slapen in een slaapzak of met dunne lakens. Dit vermindert het risico op verstikking en oververhitting.

Vanaf de leeftijd van 1 jaar kun je overwegen om je kind onder een donzen dekbed te laten slapen, maar het is belangrijk om enkele veiligheidsrichtlijnen in gedachten te houden:

 1. Kies een geschikt dekbed: Gebruik een lichtgewicht, ademend dekbed dat niet te warm is voor de omgevingstemperatuur in de slaapkamer. Ga dus niet voor een veel te dik dekbed.
 2. Voorkom oververhitting: Zorg ervoor dat de kamer niet te warm is en kleed je kind passend aan. Oververhitting kan het risico op wiegendood vergroten.
 3. Houd het dekbed laag: Plaats het dekbed niet te hoog op het kind, en zorg ervoor dat de voetjes van het kind vrij zijn om warmte kwijt te raken.
 4. Gebruik geen kussens voor kinderen onder de 2 jaar: Kussens worden meestal niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar, dus vermijd het gebruik van kussens in het bed.
 5. Zorg voor een veilige slaapomgeving: Houd het bed vrij van losse voorwerpen, zoals knuffels, en zorg ervoor dat het matras en het beddengoed goed passen om verstikking te voorkomen.

Lees ook: Is een ketting bij een baby omdoen gevaarlijk?

Zo slaapt je kind veilig

Veilig slapen is van groot belang voor baby’s en jonge kinderen om het risico op wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) te verminderen. Na veel onderzoek is bekend hoe baby’s zeker in hun eerste kwetsbare jaar het veiligst kunnen slapen. Hier zijn enkele richtlijnen voor veilig slapen:

 1. Rugligging: Leg een baby altijd op de rug om te slapen, zowel voor dutjes als ’s nachts. Deze slaaphouding vermindert het risico op wiegendood.
 2. Steek geen speelgoed of kussens in het bed: Houd het bed vrij van losse voorwerpen, zoals knuffels, dekbedden en kussens, om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 3. Gebruik een stevig matras: Zorg ervoor dat het matras in de wieg of het ledikant stevig is en dat het goed past, zonder openingen aan de zijkanten.
 4. Vermijd oververhitting: Kleed je baby licht aan en houd de omgevingstemperatuur in de slaapkamer comfortabel, meestal tussen 18 en 20 graden Celsius. Een oververhitte omgeving kan het risico op wiegendood vergroten.
 5. Gebruik een slaapzak of laken: Als je je baby wilt bedekken, overweeg dan het gebruik van een slaapzak in plaats van een dekbed. Zorg ervoor dat de slaapzak goed past en geschikt is voor de leeftijd en grootte van je kind.
 6. Kies een veilige wieg of ledikant: Zorg ervoor dat de wieg of het ledikant voldoet aan de veiligheidsnormen en dat er geen ruimte is tussen de matras en de zijkanten van de wieg.
 7. Vermijd roken in de buurt van de baby: Blootstelling aan rook verhoogt het risico op wiegendood. Rook niet tijdens de zwangerschap en houd de slaapomgeving van de baby rookvrij.