Dit moet je weten als je kruidnoten of pepernoten wilt eten als je zwanger bent

20.10.2020 13:02

Als je zwanger bent mag je niet alles meer zomaar eten: dat weet je zelf ook wel. Maar bij zoiets simpels als bijvoorbeeld kruidnoten of pepernoten slaat bij velen de twijfel toe. En dus is het handig om zeker te weten wat nu wel en niet mag.

Nou, je kunt met een gerust hart de feestdagen tegemoet, want pepernoten en kruidnoten mag je gewoon eten als je zwanger bent.

Oei

Pepernoten zijn de zachte, taai-taai-achtige anijsnoten en kruidnoten zijn de harde donkerbruine bolletjes, voor de duidelijkheid. Maar let wel: je mag er niet te veel van snoepen, want er zit kaneel in. En te veel kaneel binnenkrijgen als je een baby in je buik draagt, kan gevaarlijk zijn. De reden dat je moet oppassen met het binnenkrijgen van kaneel is het stofje coumarine. Krijg je hier veel te veel van binnen, dan kan dat leiden tot bloedingen en leverschade.

Tellen maar

Nou moet je wel extreem veel pepernoten eten wil je een overdosis aan kaneel binnenkrijgen, maar het risico wil je natuurlijk nooit lopen. Vanwege de schadelijke gevolgen mag je maar 0,1 mg coumarine per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. Als je zo’n 60 kg weegt, mag je dus niet meer dan 6 mg coumarine per dag. In een kilo pepernoten in Nederland zit gemiddeld 50 mg per kilo. Het komt dan neer op dat je per kilo dat je zelf weegt, je 2 gram pepernoten, taai-taai, kruidnoten of speculaas mag. Even rekenen, maar je snapt ‘m: dat komt dan neer op met een gewicht van 60 kilo om en nabij de 40 pepernoten en 60 kruidnoten op een dag.

Bron: 24Baby