Volgens kinderpsychologen worden kinderen met deze namen het vaakst gepest

12.06.2024 14:37

Natuurlijk is het niet zo dat als je kind zo heet, dat hij of zij gepest wordt. Elk kind is uniek en heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en een naam zegt lang niet alles. Maar er is wel onderzoek gedaan naar pesten en welke namen die kinderen dan hebben.

Er zijn verschillende studies en observaties van kinderpsychologen die suggereren dat bepaalde namen vaker geassocieerd worden met pesten. Dit kan te maken hebben met de perceptie van de naam als ongewoon, ouderwets, of gemakkelijk om grappen over te maken. Hier zijn enkele factoren en specifieke namen die vaak worden genoemd:

Factoren die bijdragen aan pesten op basis van namen:

  1. Ongewone namen: Namen die afwijken van wat als ‘normaal’ wordt beschouwd, kunnen kinderen een doelwit maken. Denk aan namen als Vlinder of Apple.
  2. Ouderwetse namen: Namen die als ouderwets of niet meer in de mode worden beschouwd, kunnen ook leiden tot pesten. Namen als Bertha, Gertrude en Ethel kunnen voorbeelden zijn van dit soort namen.
  3. Namen met bepaalde klanken: Namen die rijmen met scheldwoorden of die gemakkelijk in een negatieve context kunnen worden geplaatst. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Keet Scheet. Of Rick Pick. Denk ook aan achternamen als Bloothoofd.

Voorbeelden van namen die uit onderzoek veel naar voren komen:

  • Aiden: Soms gezien als een naam die negatief wordt geassocieerd met hyperactiviteit.
  • Nevaeh (Heaven achteruit gespeld): Vaak bekritiseerd vanwege de ongebruikelijke aard en wordt daardoor soms bespot.
  • Chad: In bepaalde contexten gebruikt als stereotype van een oppervlakkige of ongevoelige jongen.
  • Karen: Hoewel recent meer als term voor volwassen vrouwen, kan het ook voor jonge meisjes negatief gebruikt worden.
  • Kyle: Geassocieerd met stereotype gedragingen, zoals agressiviteit.

Kies altijd de naam waar je zelf blij van wordt en die past bij jullie gezin. Maar probeer ook rekening te houden met eventuele pesterijen, past de naam bij de achternaam en is het geen naam waar je makkelijk over roddelt?