‘Misschien straks 4 dagen kinderopvang gratis voor alle ouders’

25.01.2021 12:16

Het kabinet is na de toeslagenaffaire bezig met alles rondom de kinderopvang. Want je krijgt een hoop geld terug als ouders, maar waarom het dan niet helemaal gratis maken? 

Dat zeggen meerdere politieke partijen nu te willen: 4 dagen opvang gratis voor iedereen.

Werken maar

Zowel D66 als GroenLinks en de PvdA willen van kinderopvang een gratis voorziening maken, net zoals het basis- en voortgezet onderwijs. Ofwel: je betaalt dan niet langer zelf voor dit soort voorzieningen. Het heeft voordelen, want zo motiveer je vaders en moeders om meer te blijven werken als er eenmaal kinderen zijn. Er gaan in Nederland bijna 1 miljoen kinderen naar de crèche of naar het kinderdagverblijf, en ouders krijgen vaak het meeste van dit geld al vergoed. Maar helemaal gratis, dat zou nieuw zijn.

Een rekenvoorbeeld:

  • Een gezin bestaat uit twee kinderen en twee werkende ouders met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro. Beide kinderen gaan drie dagen naar de opvang. Dit kost 2500 euro per maand. Daarvan krijgt het gezin bijna 2100 euro aan toeslag.

 

Maar of het er ook echt van komt, ligt meer aan de rechtse partijen in de Tweede Kamer. Zij vragen zich vooral af of ouders echt meer gaan werken als er gratis opvang is, omdat ze ook minder geld hoeven te verdienen om de kinderopvang te betalen. Misschien levert het de economie daarom te weinig op en kost het de overheid wel miljarden per jaar om dit te financiëren. Ingewikkeld, dus. En het is afwachten wat er wordt besloten bij de verkiezingen…

Bron: RTL Nieuws