Kinderen die tussen twee en vier uur ’s nachts worden geboren, zijn heel intelligent

19.03.2024 19:25

Ben je ’s nachts bevallen? En om precies te zijn, tussen twee en vier uur? Dan heb je geluk, blijkt. Want kinderen die tussen 02.00 uur en 04.00 uur worden geboren, in het holst van de nacht dus, zouden intelligenter zijn.

Intelligentie wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, omgeving, educatie, ervaringen en individuele kenmerken.

Jouw baby in de nacht geboren?

Volgens sommige onderzoeken zouden die nachtbaby’s slimmer zijn, omdat ze echte nachtbrakers zijn. Al vanaf de eerste seconde, dus. Nachtuilen hebben een streepje voor, want ze zijn langer productief op een hele dag dan mensen die vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan. ’s Avonds zijn ze op hun best, actief, probleemoplossend en heel creatief. Dat begint dus al bij de natuurlijke geboorte: dit geldt niet voor een keizersnede, al worden die ook niet gepland rond dit tijdstip. Hoe dan ook: het is een beetje koffiedik kijken, maar een leuke suggestie is het wel. Deze baby’s zijn evolutionair ook slim bezig: als een baby vroeger ’s nachts werd geboren, was dat veiliger dan wanneer het overdag gebeurde en er veel vijanden op de loer lagen. Je kunt niet altijd plannen wanneer je bevalt, maar het gebeurt wel vaak ’s nachts.

De timing van de bevalling kan variëren, maar over het algemeen tonen verschillende studies aan dat er een lichte piek is in de bevallingen gedurende de vroege ochtenduren, meestal tussen 01:00 uur en 07:00 uur. Deze piek wordt vaak toegeschreven aan de circadiane ritmes van het lichaam en hormonale veranderingen die de bevalling kunnen bevorderen: is een vrouw in rust, dan heeft ze de energie voor die bevalling. Logisch dat de natuur het dan zo inplant dat het dan echt gebeurt.

Natuurlijk maakt de tijd niet uit voor je baby: de timing van de bevalling is niet van invloed op de uitkomst of gezondheid van de baby. Medische professionals zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar om zorg te verlenen aan zwangere vrouwen, ongeacht het tijdstip van de bevalling.