Kinderartsen raden aan: ‘Laat kinderen met snotneus gewoon naar de opvang gaan’

15.06.2020 10:40

Momenteel worden kinderen die naar de opvang of naar school gaan gelijk naar huis gestuurd als zij niezen, hoesten of een snotneus hebben. Dit vanwege de coronarichtlijnen. Maar jeugdartsen pleiten nu voor versoepelingen hierin.

Het mag wat losser, vindt de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding samen met AJN Jeugdartsen.

“Kinderopvangorganisaties volgen het landelijke beleid en weren momenteel elk kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje”, schrijven ze in een persbericht. Daarom gebeurt het nu dat ouders hun kinderen constant moeten ophalen van de opvang, omdat ze een snottebel hebben. Dat hebben jonge kinderen nu eenmaal vaak. Wel geldt nog steeds als regel: is er koorts, dan mag een kind wel naar huis worden gestuurd.

Anders aanpakken
De voorgestelde verandering is officieel zo beschreven:

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar met milde luchtwegklachten zonder koorts worden niet langer geweerd van de kinderopvang, tenzij er in de directe omgeving van het kind (gezin) volwassenen zijn met bij COVID-19 passende klachten. Dan wordt het kind geweerd tot een negatieve testuitslag van de volwassene bekend is.
  • Het testbeleid in de groep 0 tot 4-jarigen wordt teruggebracht naar alleen testen van kinderen met verkoudheidsklachten/hoesten EN koorts >38ºC, en in het kader van uitbraakonderzoek of bron- en contactonderzoek. Dit ter beoordeling van de arts infectieziektebestrijding van de GGD of de jeugdarts (in afstemming met de arts infectieziektebestrijding).

Kortom: alleen kinderen met koortsklachten worden getest op het virus en worden thuisgehouden van de crèche, dagopvang of school.

Bron: RTL Nieuws

De hipste fashion voor jouw kleintjes: