Voor deze 8 dingen zijn kinderen het vaakst allergisch, dus pas op

25.10.2021 09:02
kinderen allergisch

Je baby vaste voeding geven is altijd een spannend moment. Zeker als je twijfelt of je kind ergens niet goed tegen kan. Wat zijn nou de meest voorkomende allergieën bij kinderen? 

Dit zijn de 8 dingen waar je als moeder het meest op moet letten:

  • Melk
  • Eieren
  • Vis (zoals kabeljauw, bot of baars)
  • Schelpdieren (zoals krab, kreeft en garnalen)
  • Boomnoten (amandelen, walnoten, pecannoten)
  • Pinda’s
  • Tarwe
  • Soja

Niet mee geboren

Onderzoekers schatten dat 1 op de 13 kinderen (of ongeveer twee in elk klaslokaal) in het leven een voedselallergie zal ontwikkelen, waarbij de top acht allergenen 90% van alle voedselallergieën omvat. Gelukkig is nieuw onderzoek op het gebied van voedselallergie veel bemoedigender.

Onlangs begonnen gedachten over het introduceren van allergenen te veranderen, van jaar drie naar vóór maand zes. En er is een groeiend aantal bewijzen dat voedingsmiddelen zoals pinda’s, vis en eieren op jonge leeftijd moeten worden geïntroduceerd, zodat je kind daar minder heftig op zal reageren. In de LEAP-studie (Learning Early About Peanut Allergy) werd aangetoond dat hele vroege introductie van pinda’s de kans op het ontwikkelen van een allergie op latere leeftijd bij risicovolle populaties met 97% vermindert. Dat komt omdat allergieën zich bij kinderen ontwikkelen – je wordt niet geboren met een allergie. Dus hoe eerder je je baby bijvoorbeeld pindakaas geeft, hoe minder groot de kans wordt dat je kind er allergisch voor is.

Als je zelf een zware allergie hebt, is het altijd aan te raden advies te vragen aan een huisarts voordat je je kind bijvoorbeeld noten of eieren geeft.

Lees ook
Dankzij de flits: ‘Deze ‘gewone’ foto redde het leven van mijn 4-jarige dochter’

Hoe zie je of je kind allergisch is?

Het type en de ernst van allergiesymptomen variëren van allergie tot allergie en van persoon tot persoon. Allergieën kunnen zich manifesteren als jeukende ogen, niezen, een verstopte neus, een beklemd gevoel in de keel, moeite met ademhalen, braken en zelfs flauwvallen.

Kinderen met ernstige allergieën (zoals die voor voedsel, medicijnen of insectengif) kunnen risico lopen op een plotselinge, mogelijk levensbedreigende allergische reactie die anafylaxie wordt genoemd. Anafylaxie kan enkele seconden na blootstelling aan een allergeen optreden of pas een paar uur later (als de reactie afkomstig is van een voedingsmiddel).

Symptomen van voedselallergie:

piepende ademhaling
moeite met ademhalen
hoesten
heesheid
keel beklemming
maagpijn
braken
diarree
jeukende, tranende of gezwollen ogen
netelroos
zwelling
een verlaging van de bloeddruk, die duizeligheid of bewustzijnsverlies veroorzaakt

Zie je dit bij je kind? Raadpleeg altijd zo snel mogelijk een arts en geef door wat je je kind te eten hebt gegeven.

Bron: Kids Health