Ze lijken kwetsbaar, maar kinderen kunnen het coronavirus beter aan dan volwassenen

02.03.2020 10:25

Nu het coronavirus zich ook in Nederland verspreidt, maken veel ouders zich zorgen. Wat als je kind het virus krijgt? 

In Amsterdam is er al een kinderdagverblijf gesloten vanwege besmettingsgevaar.

Uit onderzoek blijkt gelukkig dat kinderen die het virus hebben gekregen, minder last hebben van de klachten dan volwassenen. Er worden relatief weinig kinderen ernstig ziek van het coronavirus en ze overlijden er ook niet snel aan. Kinderen krijgen het ook minder snel te pakken dan volwassenen: slechts 1 procent was tussen de 0 en 9 jaar. En nog eens 1 procent was tussen 9 en 19 jaar. 1 op de 500 kinderen met corona is hier aan overleden. Bij volwassenen overlijden gemiddeld 2 op de honderd mensen met dit virus.

Hoe het kan dat kinderen minder last hebben van de gevolgen van corona? Volgens virologen is dat enigszins te verklaren, al blijft het nog steeds een raadsel. “Het kan komen door de ontwikkeling van het immuunsysteem. Maar het kan ook te maken hebben met de hoeveelheid aangrijpingspunten, waar het virus door naar binnen kan. De gezondheid van hun longen is ook een stuk beter.”

Maak je dus als moeder niet al te veel zorgen. “Als je kijkt naar het gewone seizoenscoronavirus, de verkoudheidsvirussen, dan zie je dat kinderen wel degelijk besmet raken. Maar we zien ook dat kinderen heel weinig klachten hebben.”

Bron: Parool

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!