Kind stikt sneller dan je denkt: binnen half uur is het 20 graden heter in een auto

20.07.2022 15:14
kind auto

Een kind dat achterblijft in een auto en door de hitte komt te overlijden: het gebeurt helaas nog te vaak. Dit jaar zijn er in de Verenigde Staten al 11 kinderen op deze manier overleden. Ouders onderschatten hoe snel het heet wordt in een dichte auto.

Je denkt daarom dat je wel even de tijd hebt. Zeker als je baby, dreumes of peuter achterin rustig ligt te slapen, lijkt het alsof je er wel even snel uit kan om iets te halen. Maar vergis je niet: dit kan levensgevaarlijk zijn.

De politie waarschuwt via social media: hoe snel wordt het (te) warm in een auto? Al binnen tien minuten stijgt de temperatuur in je dichte auto waarvan de ramen niet open zijn met zo’n tien graden. Is het buiten 21 graden, dan is het na 10 minuten al 31 graden in je auto. Na een half uur is het zo rond de 40 graden. Als het buiten 28 graden is, kan de temperatuur in de auto binnen een kwartier oplopen tot 43 graden. En is het buiten heel warm, zo rond de 35 graden, dan wordt het in je auto gevaarlijk heet: het kan dan wel 50+ graden worden. Bij 38 graden buiten, kan de temperatuur oplopen tot een ongelofelijke 78 graden.

Haal kind uit de auto

Wat vooral geldt: hoe warmer het buiten is, hoe sneller je auto opwarmt. Jonge kinderen kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen en raken daardoor sneller oververhit. Bij honden gaat dat nog veel sneller: zij kunnen niet zweten en raken alleen maar warmte kwijt door hun ademhaling. Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 41 graden, kan een kind overlijden. Voor baby’s is het nog gevaarlijker.

Een huisarts legt uit dat mensen veel eiwitten in het bloed hebben. “Als reactie op de hitte gaat ons lichaam eerst transpireren. Als de temperatuur boven de 42 graden komt, gaan deze eiwitten stollen. Bij volwassenen duurt het heel wat uur voordat je hele lichaam 42 graden is. Maar bij baby’s en kinderen gaat dat sneller omdat ze simpelweg een kleiner oppervlakte hebben.”

Bron: Kidsandcars