‘Iets hogere kans op vroeggeboorte als zwangere moeder coronavirus krijgt’

05.01.2021 07:51

Het coronavirus houdt ons wereldwijd al maanden in de greep. Er is helaas nog veel onbekend over het virus, maar toch wordt er ook meer duidelijk. 

Want het virus kan wel degelijk gevaarlijk zijn in je zwangerschap. Dat komt omdat corona met hoge koorts gepaard gaat, wat slecht is voor de kleine in je buik.

Beginfase

‘Met een virusinfectie tijdens de zwangerschap is er risico op een miskraam, vroeggeboorte, groeiproblemen en misvorming bij de foetus’, zegt verloskundig onderzoeker David Baud van het Lausanne Universiteitsziekenhuis in Zwitserland. Dit geldt met name voor het laatste trimester van de zwangerschap, dus als je in de laatste 3 maanden van je zwangerschap corona krijgt. Het is moeilijk te zeggen hoe hoog het risico op een miskraam of vroeggeboorte is bij het coronavirus, omdat het gaat om een ‘nieuw’ virus. Er is wel duidelijk dat de kans op een vroeggeboorte groter is als de moeder van de baby corona heeft, omdat een baby dan eerder gehaald wordt, als een moeder (ernstig) ziek is.

Als zwangere vrouw loop je per definitie niet meer risico op het krijgen van het coronavirus. Zo meldt het AMC: ‘Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een zwangere vrouw ernstiger ziek wordt van het coronavirus dan een vrouw die niet zwanger is.’ Maar als je eenmaal het COVID-19 virus hebt en je bent zwanger, dan kun je er wel zieker van worden dan een vrouw die niet zwanger is, omdat een zwangerschap je immuunsysteem verlaagt.

Voor je ongeboren baby is corona verder niet gevaarlijk. Vorige week publiceerden onderzoekers onder leiding van Yalan Liu van de Huazhong Universiteit van Wetenschap en Technologie in China een rapport over vier vrouwen die ziek waren van het coronavirus toen ze bevielen van hun baby’s. De vier baby’s werden allemaal gezond geboren, zonder enige COVID-19-symptoom.

Bron: New Scientist

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!