‘Kan ik mijn baby alleen thuis laten in zijn bedje als ik mijn oudere kind uit school haal?’

25.05.2023 07:00

Soms kom je er als moeder zelf niet helemaal uit. Zeker als je meerdere kinderen hebt, is het soms lastig schakelen met schema’s en roosters.

Een baby heeft namelijk veel aan een vast slaapritme overdag. Zo is je baby het vrolijkst en slaapt hij ’s nachts ook het beste.

Maar een moeder vraagt zich nu op social media af of ze hem in zijn bedje kan laten liggen terwijl zij tien minuutjes de deur uit is om haar oudere kind uit school te halen, zo meldt Metro. ‘Anders moet ik hem wakker maken en dan ben ik helemaal van slag de hele dag, omdat hij zijn slaapritme mist. Hij slaapt altijd tussen half 12 en 13 uur, dus precies in de tijd dat ik mijn oudste kind uit school moet halen. De school is om de hoek en ik ben echt zo weer thuis. Toen ik het vertelde aan een andere moeder reageerde zij geschokt. Dus nu twijfel ik of ik het juiste doe’.

Nooit alleen laten

Experts raden aan om kinderen nooit alleen thuis te laten. Ook niet als het maar een paar minuten is. Wat als er iets gebeurd in huis, wat als je je sleutel vergeet of onderweg een ongeluk krijgt waardoor je niet meer snel naar huis terug kunt?

Laat een kind nooit alleen. In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico’s en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: ‘Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.’ Dan zou eventueel ook een oudere broer of zus kunnen letten op de kleinere in huis, maar eerder dan 8 jaar kan dat zeker niet.

Bron: Metro