Jammer: vanaf 2024 mag je deze 5 dieren niet meer houden als huisdier

19.11.2023 10:55

De lijst met verboden huisdieren loopt op: er zijn nu meer dieren op de lijst gekomen die je niet langer in huis mag houden. Goed om te weten, voordat je een verboden dier kiest.

Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wél gehouden mogen worden vanaf 1 juli 2024. Er verdwijnen ook wat favorieten. Zo mag je geen chinchilla’s en servalkatten meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Wie voor 2024 een dier heeft dat niet op de lijst staat, mag dat houden tot het overlijdt. Je hoeft je hamster dus niet in het bos los te laten.

Naast servalkatten, hamsters en chinchilla’s mogen ook stokstaartjes en egels niet langer als huisdieren worden vertroeteld.

Volg hier editor in chief Tessa Heinhuis en deel jouw unieke babynamen. Dan zie je jezelf misschien terug op Mama Magazine 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)

Maar waarom niet?

‘De dieren die níet op de lijst staan, zoals inderdaad servals, chinchilla’s en stokstaartjes, zijn door experts als ongeschikt beoordeeld. Er is eindelijk gekeken naar wat dieren eigenlijk nodig hebben om niet te lijden onder een bestaan als huisdier. Daaruit is gebleken dat je als particulier eigenlijk maar een goed leven kan bieden aan een beperkt aantal diersoorten; de soorten op de positieflijst. Het houden van andere exoten (nu alleen nog zoogdieren, voor reptielen en vogels volgt nog een lijst) brengt dus te veel risico’s met zich mee voor dierenwelzijn, veiligheid en gezondheid.

Het is dus niet jammer, maar een enorme verbetering van dierenwelzijn omdat ongeschikte dieren eindelijk geweerd worden uit huiskamers. Voor het eerst wordt hun belang meegewogen, en niet alleen dat van mensen die allerhande exotische dieren in huis te halen totdat wij ze mogen opvangen als blijkt dat het niet zo leuk is als gedacht. Een enorme stap in de goede richting dus’, volgens deskundigen.

Lees alles over gelukkiger moederschap in de bestseller Happy Mom

Dit is de positieflijst van het kabinet:

 1. Afrikaanse dwergrelmuis
 2. Algerijnse gerbil
 3. Alpaca
 4. Bleke gerbil
 5. Bruine rat
 6. Bunzing
 7. Cavia
 8. Chinese dwerghamster
 9. Chinese waterree
 10. Dwergrenmuis
 11. Ezel
 12. Fret
 13. Geit
 14. Goudhamster
 15. Harrington’s gerbil
 16. Hond
 17. Huiskat
 18. Huismuis
 19. Kameel
 20. Konijn
 21. Lama
 22. Mongoolse gerbil
 23. Noordafrikaanse renmuis
 24. Paard
 25. Rund
 26. Schaap
 27. Varken
 28. Waterbuffel
 29. Woestijnslaapmuis